POSETA KINESKE DELEGACIJE VOŽDOVCU

Kinesku delegaciju bratske opštine Šangajskog distrikta Đading, sa kojom Gradska opština Voždovac ima višegodišnju saradnju, ugostio je danas predsednik Opštine Aleksandar Savić, zajedno sa svojim saradnicima.

Srdačno pozdravivši goste predsednik Aleksandar Savić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da po drugi put u svom mandatu ugosti delegaciju iz prijateljskog disktrikta Đading. „Nadam se da ćemo od vaših predstavnika naučiti mnogo toga i primeniti ono najbolje iz oblasti obrazovanja i sporta. Smatramo da vaša velika zemlja i dan danas pomaže našoj maloj Srbiji, kao što je bila uz nas i u najtežim vremenima. Srpski narod voli vaš narod i smatra ih za prijatelje, zato ste kod nas uvek dobrodošli“ – poručio je Savić.

Predsedavajući i šef delegacije, gospodin Liu Haitao, podsetio je da je današnja poseta Voždovcu, treća po redu, od kada su 2011. godine prvi put bili gosti. „Veoma smo zahvalni Društvu „Daleki istok“ na naporima i svemu što su učinili da naša dva distrikta postanu prijateljski. Ovaj put naša delegacija dolazi sa ciljevima da posetimo Voždovac, da napravimo još jedan korak ka unapređenju naše saradnje i da naučimo nešto od vas. Srbija ima veliki i hrabar narod, ima i lepu prirodu. Smatram da ćemo uz podršku Vlade oba diskrikta, unaprediti našu saradnju“ – rekao je Haitao, pozvavši domaćine da uzvrate posetu.

Sa šestočlanom kineskom delegacijom, koju čine rukovodioci obrazovnih institucija i predstavnik sportske organizacije Šangajskog distrikta, razgovarali su predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković, pomoćnik predsednika Opštine Miljan Šišović, članovi Veća Miloš Stojanović, zadužen za predškolske i školske ustanove, Milan Todić, zadužen za sport i omladinu i Ana Ćirić, zadužena za resor ekologije i kulture. Oni su međusobno razmenili iskustva u radu i jedni drugima predstavili postignute rezultate i programe u okviru oblasti kojima se bave.

Po završetku prijema u opštini Voždovac, delegacija iz Kine obišla je OŠ „Bora Stanković“, koja je ovog leta uspostavila saradnju sa OŠ „Novi put“ u distriktu Đading. Gosti su svečano dočekani uz folklorni program, pesme i recitacije na kineskom jeziku, a tom prilikom otvorena je i izložba „Četiri godišnja doba Šangaja“. Ovu kolekciju od oko 80 slika koje su zabeležili najpoznatiji fotografi iz Kine, školi je priredio grad Šangaj. Podatak da je ovu školu pohađao najuspešniji teniser sveta Novak Đoković, posebno je zainteresovao članove kineske delegacije, koji su želeli da saznaju na koji način odrastaju čuvena sportska imena.

Prvog dana posete predstavnici iz Đadinga imali su prilike da obiđu i Muzej FK Crvena Zvezda, kao i FK „Voždovac“ sa svojim nesvakidašnjim stadionom na krovu Tržnog centra.

Delegacija Šangajskog distrikta drugog dana bila je u poseti Starom dvoru, gde su razgovarali sa predstavnicima Grada Beograda – Dragomirom Petronijevićem, članom Gradskog veća, Andreom Radulović, zamenicom predsednika Skupštine grada i gradskim sekretarom za sport i omladinu Slavkom Gakom. Razgovorima su prisustvovali i članovi Veća GO Voždovac Miloš Stojanović, zadužen za predškolske i školske ustanove i Milan Todić, zadužen za sport i omladinu.
Domaćini i gosti iz Kine su razmenili mišljenja o mogućnostima saradnje na polju obrazovanja i sporta, uz obostranu konstataciju da su dobri odnosi dve zemlje i dva grada postali tradicija koju u budućnosti treba samo dalje razvijati.

Inače Šangajski distrikt Đading ima 1.600.000 stanovnika i jedan je od ukupno 17 šangajskih distrikta

Podelite vest: