ODRŽANA AKADEMIJA U ČAST SRPSKE HEROINE MILUNKE SAVIĆ

U sali Skupštine opštine Voždovac uz bogat kulturno umetnički program, održana je Akademija povodom stogodišnjice Velikog rata od 1912. do 1920. godine, odbrane Beograda od 06. do 19. oktobra 1915. godine, godišnjice smrti velike srpske heroine Milunke Savić i pomen majoru Dragutinu Gavriloviću.

Organizatori manifestacije su Gradska opština Voždovac, Savez potomaka ratnika od 1912. do 1920. – Opštinski odbor Voždovac i Podružnica Jajinci.

Ispred Saveza potomaka ratnika goste je pozdravio Dragan Spasić izrazivši oduševljenje što su se odazvali u velikom broju i što među njima ima omladine. „Najveća srpska heroina XX veka Milunka Savić bila je dobrovoljac, žena ratnik sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja“- istakao je u uvodnom delu programa Dragan Spasić.

U ime predsednika opštine Voždovac, suorganizatorima, učesnicima i posetiocima ove svečanosti zahvalio se Vuk Mirčetić, savetnik predsednika i tom prilikom izjavio:

„Milunka Savić je jedan od heroja naše države kome nije ukazana zahvalnost kakvu zaslužuje. Naša država se više puta ogrešila o heroje u prošlosti i to moramo ispraviti u budućnosti. Generacije koje dolaze imaju zadatak da stvore ambijent u kojem je čast biti heroj“ – istakao je Vuk Mirčetić.

Posetioci su imali priliku da čuju stihove Zmajeve pesme „Svetli grobovi“ u izvođenju učenika OŠ „Filip Filipović“, narodne pesme uz gusle i opširniju biografiju srpske legende Milunke Savić.

Podelite vest: