KOMEMORACIJA STRADALIMA U JAJINCIMA

Odavanjem počasti i polaganjem venaca stradalima u strelištu Jajinci, danas je održana državna komemorativna svečanost posvećena desetinama hiljada brutalno likvidiranih žrtava u Drugom svetskom ratu, na mestu najvećeg stradanja u čitavoj Srbiji.

Komemoraciju koja se održava uz najviše državne i vojne počasti, predvodio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji je na spomen obeležje položio venac.

U ime Vlade Srbije venac je položio ministar odbrane Bratislav Gašić, a poštu stradalima odali su i predstavnici diplomatskog kora, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković, predstavnici udruženja građana, SUBNOR-a i drugi.

U svom obraćanju predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić poručio je da bi sećanja na počinjena zverstva trebalo da čitav svet, ne samo Srbiju, upozore da neguje ljudske vrednosti i moralu prilagođeno ponašanje, da deluje preventivno kako bi se čak i ideja o takvom ponašanju suzbijala u samom začetku.

“Mi ispunjavamo svoju obavezu da negujemo istorijsko sećanje. Nećemo zaboraviti činjenice poražavajuće za celo čovečanstvo, koje bi neki da sklone u mrak zaborava, a neki da ponove bez trenutka razmišljanja”, istako je predsednik Srbije.

On je naveo, da nema težeg zadatka od vraćanja u prošlost, u stradanja nevinih Srba, Jevreja, Roma, od sećanja na taj deo teške, bolne prošlosti, zbog koje se večito nosi neizmerni, neopisivi bol.

“Danas u najviše vrednosti srpskog društva svrstavam to što, uprkos svemu, mi, potomci mučenika, stvaramo društvo u kome neće biti mržnje, koje osuđuje i sankcioniše šovinizam i bilo koji oblik nasilja, društvo koje nema osvetu kao svoj cilj”, rekao je Nikolić.

“Bez milosti su ubijani Srbi, Jevreji, Romi, građani Srbije i bivše Jugoslavije. Užasavajući je podatak da je ubijeno 120 dece, najviše jevrejske, samo što su stupili u život. Broj od 60.000 stradalih nije konačan, jer su nevini ljudi ubijani neprestano, bez evidencije, a počinioci su učinili sve da prikriju tragove zločina. Ali, zločin takvih razmera ničim se ne može sakriti”, poručio je Nikolić.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici brojnih država, predstavnici Nacionalnog saveta Roma, Saveza jevrejskih opština, veliki broj ratnih veterana i potomaka stradalih.

Podelite vest: