ODLUKA O UREĐIVANjU, ODRŽAVANjU GROBLjA I SAHRANjIVANjU U SKLADU SA ZAKONSKOM REGULATIVOM

U sali veća Gradske opštine Voždovac, u utorak 15.09.2015. godine, održan je sastanak rukovodstva Opštine i predstavnika građana podavalskih naselja, u cilju upoznavanja za načinom uređenja i održavanja groblja u naseljima pod Avalom. Sastanku su prisustvovali predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić, predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković, načelnik Uprave opštine Bojana Radaković, kao i predstavnici građana podavalskih naselja.

Predsednik Opštine otvorio je sastanak i zahvalio se prisutnima što su se odazvali pozivu da zajedničkim snagama otklone dileme ili pogrešna tumačenja Odluke o uređivanju, održavanju groblja i sahranjivanju, koja brine meštane podavalskih naselja.

Ovom prilikom, načelnik Uprave opštine Bojana Radaković, objasnila je prisutnima da je Odluka o uređivanju, održavanju groblja i sahranjivanju, koju je donela Skupština GO Voždovac velikom većinom glasova, doneta u skladu sa članom 5. stav 1. Zakona o komunalnim delatnostima („Službeni glasnik RS“, br. 88/2011) i u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i grobljima („Službeni glanik SRS“, br. 20/77, 24/85 – dr. zakon, 6/89 – dr. zakon, „Službeni glasnik RS“, br. 53/93 – dr. zakon, 67/93 – dr. zakon, 48/94 – dr. zakon, 101/05 – dr. zakon i 120/12 – US). Uz navedeno, na osnovu člana 2a. Odluke grada Beograda o uređivanju, održavanju groblja i sahranjivanju („Službeni list grada Beograda”, br. 27/02, 30/03, 11/05, 18/11, 17/12, 44/14 i 11/15), obaveza Skupštine opštine Voždovac je bila da svoju odluku u potpunosti uskaladi sa gradskom, što je i učinjeno.

Predsednik Opštine Aleksandar Savić naglasio je da će se donetom odlukom konačno urediti ruralna područja po pitanju ove osetljive teme i podvesti pod zakonsku regulativu, te da je cilj, pre svega, da se groblja prošire, osvetle i ograde.

Na sastanku je dogovoreno da se organizuju sastanci predstavnika mesnih zajednica sa meštanima, na kojima će prisustvovati i predsednik Opštine sa saradnicima, kako bi stanovnici podavalskih naselja dobili tačne i precizne informacije.

Inače, meštanima pomenutih naselja i široj javnosti su, u poslednjih nekoliko dana, saopštavane neistinite informacije o načinu uređenja groblja, i to od strane neformalne političke grupacije.

Podelite vest: