OBELEŽAVANjE GODIŠNjICE PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA

Septembar je tradicionalno okupio Voždovčane na obeležavanju proboja Solunskog fronta, koji na najbolji način oslikava odnos prema otadžbini srpskog vojnika kojem je pripala čast, ali i teško breme, da se bori za svoju zemlju, nežaleći da u tom podvigu položi i svoj život.

Godina 1918. ispisala je, ne samo stranice istorije Srbije, već je našla zasluženo počasno mesto u analima istorije sveta, kako u vojnoj veštini i veštini ratovanja, tako i u naučnim raspravama o ulozi morala srpskog vojnika u pobedi nad daleko brojnijim neprijateljem.

U čast poginulim ratnicima 1912-1918. godine sa područja Kumodraža i Jajinaca, u porti crkve Sv. Trojice u Kumodražu, sveštenik hrama Rastko Puzović održao je opelo, a na spomenik poginulih položen je lovorov venac. Opelu i polaganju venaca su, pored građana, prisustvovali i članovi OO Saveza potomaka „Vojvoda Stepa Stepanović“ i rukovodstvo GO Voždovac.

Predsednik Udruženja saveza potomaka „Vojvoda Stepa Stepanović“, Dragoslav Spasić, obratio se prisutnima i uputio poruku da i danas, 15. septembra, devedeset i šest godina nakon proboja Solunskog fronta, sa ponosom se sećamo naših predaka i molimo se da žrtva nije bila uzaludna.

Nakon opela, okupljeni su se uputili ka spomeniku Stepi Stepenoviću i položili venac u čast velikana našeg naroda.

Nakon toga, usledio je obilazak spomen kuće našeg vojvode i upoznavanje sa teškim uslovima u kojima je odrastao. Građani su se zahvalili rukovodiocima Opštine i posebno istakli zalaganje člana Veća Ivane Tomić, koja je pomogla da kuća slavnog vojvode bude renovirana, kao i ceo kompleks koji je sada dostupan svim zainteresovanim posetiocima.

Podelite vest: