UKLONjENI FAŠISTIČKI GRAFITI NA SPOMEN OBELEŽJU U JAJINCIMA

Na spomen obeležju u Jajincima juče su osvanuli sramni fašistički grafiti. U obilasku terena, njihovo postojanje je zapisnikom konstatovao komunalni inspektor GO Voždovac i odmah prijavio nadležnim službama.

Rukovodstvo Opštine je brzom reakcijom zatražilo uslove za uklanjanje grafita, te je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda danas pokrenuta akcija uklanjanja istih.

U akciji uklanjanja grafita učestvovale su ekipe JKP ”Gradska čistoća” i SZR ”Đorđević”, a ceo proces nadgledali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Nela Mićović.

GO Voždovac se zahvaljuje gradonačelniku Beograda što je došao na lice mesta i ukazao na ozbiljnost ovog sramnog čina, predlažući mere koje će ubuduće moći da spreče eventualno huligansko ponašanje ovakvog tipa.

U Jajincima je, tokom Drugog svetskog rata, izvršena najveća egzekucija u okupiranoj Srbiji. Na ovom stratištu je ubijeno i sahranjeno 80.000 muškaraca, žena i dece. Masovna pogubljenja izvršena su nad Srbima, Jevrejima i Romima. S obzirom na ove činjenice, ispisivanje fašističkih grafita predstavlja ne samo sraman čin, nego i iskazivanje nepoštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama.

Podelite vest: