ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „UNAPREĐENjE UPRAVLjANjA IMOVINOM U OPŠTINAMA VOŽDOVAC I RAKOVICA“

Povodom uspešnog završetka realizacije projekta „Unapređenje upravljanja imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica“, koji se realizuje kroz program EU exchange 4 delegacije EU u Srbiji, u zgradi GO Voždovac održana je danas završna konferencija. Projekat je finansirala EU u iznosu od 150.486,00 evra, što predstavlja 85% ukupne vrednosti, dok je ostatak finansirala lokalna samouprava kroz angažovanje svojih kadrovskih i drugih  resursa.

Dejan Remetić, koordinator Projekta, predstavio je na konferenciji ostvarene rezultate, po sledećim kategorijama:
– Popis javne imovine i značaj navedenog procesa za Grad Beograd;
– Realizacija geodetskih snimanja, izrada informacionog sistema i baze podataka javne imovine;
– Realizacija obuka za zaposlene u Sektoru upravljanja javnom imovinom u opštini Voždovac;
– Izrada tematskih studija i Strategija upravljanja javnom imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica.

Kako je Remetić prisutnima pojasnio, ovim Projektom je predviđeno da se unapredi sistem evidencije javne imovine. Krajnji rezultat je karakter strategije, odnosno dokumenti koji govore o tome u kom pravcu treba da se kreće upravljanje javnom imovinom na teritorijama Voždovca i Rakovice. Ukupno 5.873 parcela je obrađeno od strane Projektnog tima, od čega je 3.808 parcela sa Voždovca koje nisu sporne, a prosleđene su gradskom Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove.

O ostvarenim rezultatima, dobijenim uz svesrdno zalaganje zaposlenih u Odeljenju za imovinsko pravne poslove i Projektnog tima, govorila je Ivana Tomić, član Veća opštine Voždovac. Ona je objasnila da sprovedeni projekat modernizuje sistem upravljanja, evidentira javnu imovinu i generiše mnoge dobre efekte, kako za Opštinu, tako i za Grad Beograd.

„Najvažniji efekat programa Exchange 4 je što doprinosi ekonomskom prosperitetu naše opštine, a komunikacija sa potencijalnim investitorima je višestruko ubrzana. Više se ne gubi vreme da bi se došlo do informacije o nekoj parceli, već se to čini za samo jedan dan, jednostavnim uvidom u bazu elektronskih podataka, kao i uz pomoć kataloga koji daje ekspertsku analizu potencijalnih investicija“, navela je Tomićeva.

Voždovac strategija
Rakovica strategija

Podelite vest: