OBELEŽENA GODIŠNjICA SMRTI SLAVNOG VOJVODE

Povodom obeležavanja godišnjice smrti vojvode Stepe Stepanovića, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, sa svojim saradnicima, položio je venac na spomen obeležje ovog slavnog vojskovođe. Cveće su položili i predstavnici Saveza potomaka i ratnika Srbije 1912-1920. ”Stepa Stepanović”

Prigodan program u duhu narodnog saborovanja u znak sećanja na slavnog vojvodu, održan je u njegovoj rodnoj kući u Kumodražu.

Vojvoda je život počeo u ovoj skromnoj kući 12. marta 1856. godine, i tako ga i završio u Čačku – na običnom vojničkom krevetu, gvozdenom i tvrdom. Svoj život sažeo je u jednu rečenicu: “Iz naroda sam ponikao, on me je načinio onim što sam, moram se pokoravati njegovoj volji i služiti mu do poslednjeg daha”.

Deca odevena u narodnu nošnju, evocirala su sećanje na vreme u kome je veliki srpski vojvoda živeo. Učenici su nas sa svojim recitalima i likovnim radovima podsetli na vrednosti i dela zbog kojih je srpski narod postao narod za poštovanje i divljenje u Evropi i svetu, na čelu sa slavnim vođama od kojih je posebno dragoceno ime Stepe Stepanovića.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Opštine Aleksandar Savić, pozdravio je sve poštovaoce imena i dela slavnog vojvode. ”Značajan jubilej okupio je dobre ljude na pravom mestu, kako bismo se svi zajedno podsetili viteških dela naših predaka i kako bismo to sećanje preneli našim pokoljenjima.

Veliko vojno umeće, veština komandovanja i podsticanje duboko ukorenjenog borbenog morala kod svakog srpskog vojnika, samo su neke od osobina koje je veliki Vojvoda posedovao, razvijao i prenosio saborcima. U tu čast, vojvodi Stepi Stepanović odajemo počast i nakon 86 godina od njegovog upokojenja. Ovaj skup mora da nam postavi smernice za budućnost, i da nas podseti da na tom putu moramo biti hrabri, mudri i odlučni da se na pravi način suočimo sa događajima koji nam predstoje i da mi iznenadimo budućnost, a ne da je dočekamo nespremni” – rekao je Savić.

Sećanja na okolnosti pod kojima je Srbija ušla u Prvi svetski rat i iz njega izašla kao pobednik, osvetlio je istoričar dr Đoko Tripković.

Ljubav i poštovanje prema jednom od najvećih srpskih vojskovođa i stratega srpskog naroda, ukazali su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Zagorka Panić i načelnik Policijske stanice Voždovac Nebojša Dragović.

Podelite vest: