URUČENE KANTE ZA RECIKLABILNI OTPAD VRTIĆU “1001 RADOST” NA VOŽDOVCU

JKP “Gradska čistoća” danas je vrtiću „1001 radost“ koji se nalazi u sklopu P.U. “Čika Jova Zmaj” na GO Voždovac, dostavilo 12 kanti i 39 dodatnih specijalizovanih sudova za odlaganje reciklabilnog otpada.

JKP „Gradska čistoća“ u saradnji sa kompanijom „Sekopak“ koja je donirala sudove za odlaganje otpada, a uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, GO Voždovac i Grada Beograda, danas je započelo edukativnu ali i korisnu akciju u službi reciklaže, koja će se tokom godine širiti i na druge gradske opštine kako bi se obuhvatilo što više obrazovnih ustanova na teritoriji grada. Cilj akcije je kako razvoj reciklaže tako i podizanje svesti sugrađana o njenoj važnosti.

– Ove godine pored osnovnih škola u sistem prikupljanja reciklabilnog otpada uključićemo i predškolske ustanove ali i vrtiće. Edukacija je vrlo važna za razvoj reciklaže, a navike koje steknemo takoreći od malih nogu prate nas kroz ceo život i zato se trudimo da reciklažu približimo baš najmlađima. Želimo da im pokažemo da otpad nije samo smeće, već da se njegovim pravilnim rukovođenjem on ponovo može iskoristiti, a tako čuvati naša životna sredina i štedeti prirodni resursi – rekao je Miroslav Bogdanović, direktor JKP „Gradska čistoća“.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je značaj akcije koja se sprovodi u cilju podizanja javne svesti o reciklaži i značaju očuvanja životne sredine, kako mališana tako i odraslih.

– Vrtić “1001 radost” sa Voždovca, prva je ustanova u Beogradu i Srbiji koja je dobila povelju o statusu međunarodne Eko škole i zaslužno dobila Zelenu zastavu. Zaposleni u tom vrtiću par godina unazad vrše edukaciju o zaštiti životne sredine, reciklaže i primarne selekcije otpada, te sada kada imaju i sudove za razvrstavanje otpada, ali i rešen problem njegovog deponovanja, s obzirom da će „Čistoća“ jednom nedeljno prazniti sudove i odvoziti sakupljene reciklabile, taj proces reciklaže je konačno upotpunjen. Bitno je edukovati decu da vode računa o vrednostima prirode i načinu življenja. Nadam se da će i ostali vrtići slediti ovaj primer i edukovati naše najmlađe kako da očuvamo životnu sredinu i kako da se odnosimo prema njoj – istakao je Savić.

Nakon programa koji su pripremili mališani, član Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović, zadužen za školske i predškolske ustanove i direktor JKP “Gradska čistoća” Miroslav Bogdanović uručili su simbolične poklone deci koja pohađaju ovaj vrtić.

Svojim prisustvom dodatno su doprineli direktorka P.U. “Čika Jova Zmaj” Lidija Hutović, zaposleni i predstavnici roditelja.

Podelite vest: