DELEGACIJA ŠANGAJSKOG DISTRIKTA POSETILA SKUPŠTINU GRADA

Delegacija šangajskog distrikta Đading, koja boravi u Beogradu kao gost opštine Voždovac, posetila je danas Skupštinu grada, gde je razgovarala sa članom Gradskog veća Dragomirom Petronijevićem i zamenikom predsednika Skupštine grada Andreom Radulović, kao i sa rukovodiocima Gradske opštine Voždovac, predsednikom Aleksandrom Savićem, i članovima Veća Milošem Stojanovićem i Ivanom Tomić. Gosti su preneli svoje pozitivne impresije posle jučerašnje posete voždovačkim osnovnim školama „Bora Stanković” i „Milan Đ. Milićević” i uporedili naš obrazovni sistem sa kineskim.

Prema rečima Dragomira Petronijevića, dogovoreno je bratimljenje dve osnovne i jedne srednje škole iz Beograda.
– Naši mladi naučnici i naučnici iz Šangaja radiće na zajedničkom projektu, a deca će razmenjivati znanja. Pružiće im se mogućnost i da posete Kinu. Trudićemo se da napravimo takav sistem na osnovu kojeg će se saradnja dalje produbljivati – istakao je Petronijević.

Andrea Radulović je naglasila da je sastanak bio veoma konstruktivan i da je upoređivano ono šta je zajedničko, ali i različito u dva obrazovna sistema.
– Veoma mi je drago što ima dosta sličnosti, a razlike nam omogućavaju da se primene iskustva i unapredi sistem – naglasila je zamenica predsednika Skupštine grada i istakla da je već dogovorena poseta ovom distriktu u aprilu, kako bi se saradnja produbila.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić naglasio je da su ga konkretno najviše zanimala pitanja od životnog značaja za decu, roditelje, nastavnike i lokalnu zajednicu, kao što su bezbednost dece, ishrana i odevanje. Taj sistem je u Kini umnogome organizovan kako bi se smanjile socijalne razlike. Gradska opština razmatrala je kako da se poboljša ishrana dece u osnovnim školama zbog velike prisutnosti nezdrave hrane, što u negativnom smislu utiče na razvoj dece. Na nama je da vidimo kako da njihove dobre ideje implementiramo u naš sistem, precizirao je Savić.

U okviru dvodnevne posete, članovi kineske delegacije obišli su i Drugu Ekonomsku školu, kao i Saobraćajni fakultet, gde su se upoznali sa radom ovih obrazovnih ustanova i predložili dalju saradnju i međusobnu razmenu iskustava, što bi bilo od obostranog interesa.

Podelite vest: