AKADEMIJA U ČAST SRPSKE HEROINE MILUNKE SAVIĆ

Povodom obeležavanja godišnjice smrti Milunke Savić, stogodišnjice velikog rata i godišnjice oslobođenja Beograda 1918. god., u Centru za kulturu i sport „Šumice“ održana je u sredu, 8. oktobra 2014. godine akademija uz bogat kulturno umetnički program.

Svečani program je započeo izvođenjem himne „Bože pravde“ od strane hora OŠ „Jajinci“, a ispred Gradske opštine Voždovac obratio predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković, koji je pozdravio sve prisutne i istakao „Mi smo ponosna zemlja, a Voždovčani su još ponosniji, jer je na Voždovcu rođen slavni vojskovođa vojvoda Stepa Stepanović,čija je kuća nedavno obnovljena uz podršku Grada.Ponosni smo, jer je na Voždovcu živela i umrla slavna heroina Milunka Savić, po kojoj nosi naziv i mesna zajednica na našoj opštini, a uskoro će biti i istaknuta i spomen ploča na kući herione Milunke Savić.“ Potom, Mirković je poručio „Čuvajte i negujte svoju istoriju, čuvajte svoje heroje od zaborava kao što to radi opština Voždovac, jer zemlja koja nema istoriju nema ni svoju budućnost.“

Istoričar dr Rade Rajić govorio je o Milunki Savić i povodu održavanja akademije, prikazan je i video spot iz spektakla „Stojte galije carske“.

U umetničkom delu programa brojni prisutni posetioci imali su priliku da uživaju u stihovima Plave grobnice koje su recitovale glumice Ivana i Jelena Žigon, tradicionalne pesme svirao je narodni guslar Boško Vujačić, dok su Srpski pravoslavni pojci otpevali pesme „Tamo daleko“, „Poletela dva anđela“ i dr. Naša operska diva Sandra Prodanović otpevala je nekoliko ruskih pesama, a omladinski i dečiji ansambl „Milan Đ. Milićević“ odigrali su „Igre pirotskog kraja i istočne Srbije“, „Biljana platno beleše“, „Igre iz Šumadije“ i druge numere.

Iste večeri za sve zainteresovane vršio se upis članova u Društvo srpsko-ruskog prijateljstva. Organizatori svečane akademije su Gradska opština Voždovac i Savez potomaka ratnika 1912-1920. godine – Podružnica GO Voždovac i Podružnica Jajinci.

Ovo je početak ispravljanja velike istorijske nepravde prema Milunki Savić, koja je živela i umrla na Voždovcu. Opština Voždovac će nastojati da proslavi ime Milunke Savić u narednom periodu davanjem njenog imena institucijama na svojoj teritoriji. Prva u nizu je i već izvršena promena imena MZ „Siva Stena“ u MZ „Milunka Savić“.

Inače, najveća srpska heroina XX veka Milunka Savić, bila je dobrovoljac, žena ratnik sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, koja je najveća odličja Srbije i saveznika dobila za ratne zasluge u evropskim ratovima od 1912. do 1918. godine. Jurišnik i bombaš Milunka Savić iz borbi je odlazila pravo u legendu. Bila je neustrašiva, uvek je u prvim borbenim redovima sa svojim bombašima čistila teren, pomagala u dostavljanju municije. Uvek opasana sa tri niza redenika i bombama za pojasom. Jedan od njenih podviga bilo je zarobljavanje 23 bugarska vojnika na Solunskom frontu. Širom sveta pronela se slava o najvećoj srpskoj heroini.

U redovima saveznika nije bilo žena boraca, tako da je legenda o neustrašivoj Milunki izazivala divljenje savezničkih vojnika i komandanata. Milunka je jedina žena dobitnik francuskog ordena Ratni krst sa zlatnom palmom. Za vreme Drugog svetskog rata organizovala je malu bolnicu na Voždovcu u kojoj je lečila partizanske i četničke ranjenike. Na žalost, doživela je užasna posleratna stradanja i poniženja koja su se završila neoprostivim zaboravom i nepravdom. Umrla je 5. oktobra 1973. godine.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Ministrastva odbrane, Vladika Arsenije ispred Patrijaršije, savetnik predsednika opštine Voždovac Vuk Mirčetić, član Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović i odbornici GO Voždovac.

Podelite vest: