POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK STRADALIMA U LOGORU BANjICA

Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić i član Veća opštine Miloš Stojanović, članovi SUBNOR-a, kao i članovi porodica zatočenika logora na Banjici položili su vence na spomenik stradalima u koncentracionom logoru Banjica.

Tom prilikom Vesić je istakao da je danas obeleženo 70 godina od zatvaranja logora u kome je život izgubilo oko 4.200 ljudi. – Ovo je jedna od manifestacija u okviru obeležavanja 70 godina oslobađanja od fašizma.

Kroz banjički logor je prošlo 30.000 rodoljuba, tokom četiri godine koliko je postojao, a život je izgubilo oko 4.200 ljudi. Naša obaveza je da se svake godine sa ponosom sećamo ovog događaja, ovog mesta i da odamo počast onima koji su stradali zbog svoje antifašističke orijentacije. Ne može se ući u Evropsku uniju, ne može se biti ni deo moderne Evrope, a ne negovati antifašističke tradicijie. Srbija je dala veliki doprinos borbi protiv fašizma i nema razloga toga da se stidi, već sa ponosom to da potencira – naveo je gradski menadžer.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac je rekao da se i kao i svake godine održava obećanje da nikada neće biti zaboravljeno desetine hiljada ljudi, Srba, Jevreja i Roma, koji su „bez ikakvog razloga dovođeni u ovaj kazamat”. – U početku su u logor dovođeni pretežno partizani, pristalice Narodno oslobodilačkog pokreta, komunistički rukovodioci, Srbi, Jevreji i Romi. Kasnije su u logor dovođeni građani, žene, deca i starci kao taoci, da bi mogli biti streljani za odmazdu u slučaju da bude ubijen neki nemački vojnik – podsetio je Ercegovac. Minutom ćutanja odata je počast žrtvama banjičkog logora.

Pre 70 godina, oktobra meseca 1944. godine, raspušten je logor na Banjici. Poslednji zatočenik je napustio logor 5. oktobra 1944. godine. Dan kada je Banjički logor praktično prestao da funkcioniše, obeležava se kao dan sećanja na žrtve ovog, ali i drugih logora u okolini Beograda i Srbije. Na ovom mestu stradao je veliki broj Srba, Jevreja.

Podelite vest: