OTVOREN PRVI VOŽDOVAČKI FORUM

U sali Veća GO Voždovac održan je prvi sastanak predstavnika relevantnih državnih institucija i privrednika, čime je ujedno i otvoren Voždovački poslovni forum.

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, PIO Fonda, Poreske uprave i Kluba privrednika GO Voždovac su prisutnim privrednicima pojasnili novonastale zakonske izmene i odgovorili im na sve nedoumice u vezi sa njihovim spolovanjem i zapošljavanjem novih radnika.

Forum je otvorio predsednik skupštine GO Voždovac Aleksandar Mirković, koji je pozdravio sve prisutne i iskazao veru u ovakav projekat. „Svesni smo koliko je privrednicima teško da rade, a kamoli da zaposle nove ljude. Odgovorna oštinska vlast naše Opštine, prva na teritoriji Beograda sprovodi ovakav projekat i ovo je samo jedan od prvih koraka u cilju sprovođenja lakšeg zapošljavanja“, naglasio je Mirković.

Koordinator projekta i savetnik predsednika Opštine Voždovac Vuk Mirčetić je zajedno sa Klubom privrednika osmislio i sproveo u delo ovaj projekat. „Zamisao projekta je da rešimo problem nezaposlenosti. Želimo da pokažemo da i mlad tim može dobro da radi, iako se često govori kako mladi ne rade ništa“, izjavio je Mirčetić na početku sastanka. Okupljene je pozdravio i zahvalio im se na odzivu i zamenik koordinatora Zlatko Lenhart.

Predstavnica Ministarsta rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja Vesna Nikolić je prisutnima pojasnila novine u Zakonu o radu. Istakla je da je jedna od najvažnijih izmena obaveza poslodavca da ugovor o radu drži na radnom mestu zaposlenog, u suprotnom se pokreće prekršajni postupak.

Ispred PIO Fonda Momira Lalić je istakla da je glavna izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, usaglašavanje uslova sticanja prava na starosnu penziju između muškaraca i žena. „I osiguranik muškarac i osiguranik žena će odlazati u penziju sa 65 godina starosti i najmanje 15 godina radnog iskustva. Te izmene će postupno stupati na snagu do 2032. godine, kada ćemo se potpuno usaglasiti sa zakonskom regulativom EU“, izjavila je Lalić.

O uslovima za povraćaj dela poreza i doprinosa, kao i o obavezama i pravima novozaposlenih radnika govorio je Dragan Pucar u ime filijale Poreske Uprave na opštini Voždovac.

Program javnih poziva, na koje konkurišu poslodavci i u koje spadaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i subvencije, privrednicima je približio Tomislav Mitić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sastanku je bilo reči i o planiranom Sajmu zapošljavanja na opštini Voždovac, na koji su pozvani svi zainteresovani privrednici. „Cilj Sajma nije promocija, već da stvarno pomognemo ljudima da se zaposle“, istakao je Mirčetić.

Zbog velikog interesovanja privrednika, u planu je održavanje još jednog sastanka, a svi zainteresovani mogu da se prijave slanjem mejla sa kontakt podacima savetniku predsednika Vuku Mirčetiću na vuk.mircetic@vozdovac.rs sa naznakom “Voždovački poslovni forum” i tako ostvare nove kontakte, steknu uvid u važne zakonske izmene i na taj način unaprede svoje poslovanje.

Podelite vest: