LOKALNI AKCIONI PLAN ZAPOŠLjAVANjA

U okviru Nacionalnog akcionog plana za 2014. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije u decembru 2013. godine, održan je prvi sastanak predstavnika Opštine Voždovac i Nacionalne službe zapošljavanja. Na sastanku, kome su prisustvovali predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković, savetnik predsednika Opštine Voždovac Vuk Mirčetić i predstavnici NSZ-a zamenik direktora Filijale za grad Beograd Gordana Perić, rukovodilac Službe Rakovica Dijana Čalikjan, načelnik Odeljenje za razvoj preduzetništva i Tomislav Mitić i Jasmina Vjetrović, kao i predstavnici Kluba privrednika opštine Voždovac, razgovarano je o implementaciji Nacionalnog akcionog plana u rad lokalne samouprave.

U cilju usklađivanja mera Nacionalnog akcionog plana, učesnici sastanka izneli su svoje predloge i sugestije o osnivanju lokalnih saveta zapošljavanja i uspostavljanje koordinacije sa filijalom Nacionalne službe zapošljavanja na Voždovcu. Planom je predviđeno da se poveća broj zaposlenih i pronađe način da se obezbede sredstva za zapošljavanje najugroženijih grupa nezaposlenih. Aleksandar Mirković izneo je predlog da primena mera za zapošljavanje, poput obavljanja stručne prakse, različitih vrsta obuka za mlade ili podsticanje preduzetništva treba da prati potrebe i zahteve na lokalnim tržištima rada. Kako bi se taj posao obavio na valjan način, neophodno je da Lokalni saveti za zapošljavanje i NSZ koordiniraju svoj rad i da zajedno procenjuju stanje na lokalnom tržištu rada. Vuk Mirčetić je izneo uverenje da primena plana predstavlja aktivne mere u politici zapošljavanja i da bi trebalo da pruži očekivane rezultate.

Takođe, na sastanku su iznete sugestije o sastavu Lokalnog saveta zapošljavanja koji treba da usvoji Nacionalni akcioni plan i da ga prosledi Skupštini opštine Voždovac na izglasavanje. Predstavnici NSZ iskazali su da očekuju da će se aktivno pristupiti realizaciji plana i da će se saradnja sa Opštinom nastaviti i u buduće. Jačanje saradnje NSZ i Opštine Voždovac doprineće boljim rezultatima rada u realizaciji projekta. Predstavnik NSZ izneo je uverenje da će NSZ pružiti bezrezervnu podršku u realizaciji plana i da je spremna da u punom obimu sarađuje sa Opštinom. Na prvom sastanku postavljene su smernice za buduću saradnju, kao i oblik saradnje, i preduzete mere za otpočinjanje realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Učesnici sastanka saglasili su se da bi Plan trebao da doprinese rastu trenda zaposlenosti, kao i da će se na ovaj način politika zapošljavanja približiti tekovinama EU, i doprineti ostvarivanju pojedinačnih ciljeva politike zapošljavanja.

Podelite vest: