PREPOROD RODNE KUĆE VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

Prihvatajući činjenicu da je jedino prošlost ono što ne prolazi i da istorija ne počinje od nas, spremni smo da se prilagodimo duhu vremena i razumemo prirodu događaja i smisao procesa koji nas okružuju. Poštovanje kulturnih i istorijskih vrednosti, kao i razumevanje značaja uloge velikana koji su obeleželi našu istoriju, osposobljava nas da izgradimo moralni, društveni i vrednosni sitem u duhu našeg naroda. Pojedinac, ili narod, koji se pomiri sa ograničenošću svojih saznajnih moći da na osnovu istorijskih činjenica ne prepozna savremene trendove, osuđen je na pasivno učešće i stihijsko prepuštanje savremenosti i budućnosti. U prilog tezi da duh naroda nije slomljen, već da je jači što su izazovi veći, govori nam realizacija projekta obnove rodne kuće proslavljenog vojskovođe vojvode Stepe Stepanovića.

Svečano otvaranje rekonstruisane rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića održano je u utorak, 15. jula 2014. godine, u naselju Kumodraž na Voždovcu. Svečanosti su prisustvovali Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić sa svojim saradnicima. Goste su dočekala deca odevena u narodnu nošnju i ponudili ih hlebom i solju tradicionalnim običajem ugošćavanja dragih gostiju. Svečanosti je prethodilo polaganje lovorovog venca ispred spomenika vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu. Venac su svečano položili predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić i članovi Veća opštine Voždovac Ivana Tomić i Relja Ognjenović.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić, koji je pozdravio okupljene i zahvalio im se što su se odazvali pozivu i što su svojim prisustvom uveličali ovu značajnu manifestaciju, otvaranje renovirane rodne kuće Stepe Stepanovića. Savić je uputio i reči zahvalnosti svima koji su učestvovali u projektu, a posebno je istakao Ivanu Tomić člana Veća opštine koja je uložila veliki trud i napor da se realizacija ovog projekta privede kraju. Takođe, Savić je ukazao na značaj poštovanja tradicije i istorijskog nasleđa. Prihvatajući prošlost i lekcije iz istorije, lakše ćemo izneti probleme sa kojima sa susrećemo, uspešnije projektovati budućnost i lakše prevladati izazove koji nam predstoje, izneo je Savić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali iskazao je veliku čast da se obrati skupu ispred kuće gde se pre 150 godine rodio veliki srpski vojskovođa. Gradonačelnik je pojasnio prisutnima da je tokom ove godine pristigla donacija i da se postavilo pitanje na koji način će sredstva biti upotrebljena. Nije bilo nedoumice, sredstva su opredeljena za obnovu i rekonstrukciju rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića. Gradonačelnik se zahvalio gradskim i opštinskim vlastima, kao i Zavodu za zaštitu kulture grada Beograda na uloženom radu i naporu da se projekat uspešno realizuje. Obnovom ovog kulturnog dobra Beograd je postao bogatiji za još jedan spomenik kulture koji uvećava i oplemenjuje riznicu našeg kulturnog i istorijskog nasleđa. Takođe, Mali je istakao da će Grad Beograd nastaviti sa obnovom kulturnih i istorijskih dobara.

Obraćajući se prisutnima, ministar Bratislav Gašić izneo je uverenje da baš ovo mesto može da nas podseti koliko su se naši preci borili za očuvanje naše srpske države, tradicije i identiteta. Obnovljena kuća može poslužiti mladima da se upoznaju sa teškim vremenima i golgoti kroz koju je prolazio naš narod, i kada je naš opstanak po ko zna koji put bio doveden u pitanje, kao i da nauče šta znači i kako se ispoljava ljubav prema otadžbini. Najveći značaj ovog okupljanja i obnove ovakvih spomenika ogleda se u činjenici da se nalazimo u vremenu obeležavanja stogodišnjice od velikog rata i suočavamo sa pokušajem revizije srpske istorije.

Simboličnim gestom predavanja ključa Spomen kompleksa vojvode Stepe Stepanovića, Siniša Mali i Bratislav Gašić obavezali su predstavnike opštine da se sa velikom odgovornošću odnose prema ovom, svima nama značajnom, istorijskom spomeniku. Predaju ključeva pratila je intonacija pesama vojnog orkestra garde VS, koje su na najbolji način oslikale hrabrost i veštinu srpskih ratnika. Umerenim tonovima pesme „Tamo daleko“ prenesena je duboko ukorenjena želja srpskih vojnika za povratak u Otadžbinu, dok je pesma „Marš na Drinu“ oslikala borbeni duh i nepokolebljivu odlučnost da se povede borba za oslobođenje Srbije. Nakon ceremonije predaje ključa, pristupilo se obilasku objekata Spomen kompleksa. U rodnoj kući izloženi su radovi đaka OŠ „Vojvoda Stepa“, koji su pisani na temu lika i dela našeg Vojvode, dok je u dvorištu kuće postavljena kaligrafska radionica u kojoj su okupljena deca prenosila na papir misli našeg velikana. Nakon završene ceremonije gosti su izrazili zahvalnost domaćinima na prijemu i izneli uverenje da će se opštinske vlasti odgovorno starati o Spomen kompleksu.

Član Veća opštine Voždovac Ivana Tomić upoznala je medije da je tokom trajanja njenog mandata u Skupštini grada inicirala akciju obnovu kuće Stepe Stepanovića i da je uz bezrezervnu podršku Grada Beograda i Opštine Voždovac projekat uspešno realizovan. Motiv za pokretanje ove akcije Tomićeva je pronašla u činjenici da dugi niz godina niko ne vodi računa o jednom od najznačajnih spomenika u Beogradu i da objekat bespovratno propada.

Rekonstruisano kulturno dobro od velikog značaja, Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, sada će se sa ponosom naći u brošurama Turističke organizacije Beograda i pronaći će svoje mesto u planu osnovnih škola za obilazaka značajnih kulturnih i istorijskih mesta. Planirano je i održavanje radionica kaligrafije koje imaju za cilj razvoj kreativnog i inovativnog duha, kao i pripovedanje srpskih bajki „Priče uz ognjište“, kako bi se podsetili na velika dela našeg vojskovođe. Predloženo je i obeležavanje „Dana Vojvode Stepe“, koje bi u okviru raznovrsnih kulturnih manifestacija okupljalo istaknute pojedince iz svih oblasti društvenog života.

Kuća je renovirana od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i predata je opštini Voždovac na upravljanje. Radovi na rekonstrukciji koštali su 7.300.000 dinara, JKP “Zelenilo Beograd” će uvrstiti kompleks u redovan program održavanja, a biće postavljani i putokazi do rodne kuće Stepe Stepanovića.

Podelite vest: