ZAPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA “UNAPREĐENjE UPRAVLjANjA IMOVINOM U OPŠTINAMA VOŽDOVAC I RAKOVICA”

Svajcarska_pomoc2 Gradska opština Voždovac je zajedno sa partnerskom opštinom Rakovica započela aktivnosti na realizaciji projekta ’’Unapređenje upravljanja imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica’’, koji je sufinansirala Evropska unija u iznosu od 150.486,00 evra u okviru programa Exchange 4.

Opština Voždovac potpisala je ugovor sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji 25. marta 2014. godine, koja sufinansira realizaciju projekta u iznosu od 150.486,00 evra što predstavlja 85% ukupne vrednosti Projekta, dok ostatak finansira lokalna samouprava kroz angažovanje svojih kadrovskih i drugih materijalnih resursa. Partner u realizaciji projekta je beogradska opština Rakovica.

Projekat ’’Unapređenje upravljanja imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica’’, realizuje se kroz program Exchange 4, koji implementira Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji. Predviđen rok za realizaciju Projekta je kraj marta 2015. godine, a očekivani rezultati su:

1. Implementiran informacioni sistem i baze podataka o javnoj imovini na teritoriji opštine Voždovac
2. Sprovedene procedure za prenos vlasništva na delu imovine koja je u vlasništvu Republike Srbije na nivo Grada Beograda i lokalne samouprave u Voždovcu
3. Izrađene Strategije upravljanja javnom imovinom u opštinama Voždovac i Rakovica
4. Kreirani promotivni katalozi sa predlozima investicionih projekata koji aktiviraju javnu imovinu za potencijalne investitore
5. Podignut institucionalni kapacitet lokalnih samouprava u Voždovcu i Rakovici za upravljanje javnom imovinom

U toku prvog meseca realizacije Projekta, projektni tim opštine Voždovac najviše je bio angažovan na logističkim i tehničkim aktivnostima, te angažovanju neophodnih eksperata i stručnih saradnika. U narednom periodu, pored kontinuiranog procesa evidencije i popisa javne imovine, biće realizovane i aktivnosti izrade stručnih studija kojima bi se ukazalo na optimalne pravce razvoja i upravljanja javnom imovinom na teritorijama opština Voždovac i Rakovica. Takođe, akcenat će biti stavljeni na nabavku neophodne kompjuterske i softverske opreme kojom će se dodatno unaprediti rad imovinskog odeljenja lokalne samo uprave.

Korisnici rezultata projekta koji će se ostvariti projektnom implementacijom, su pored lokalnih samouprava u Voždovcu i Rakovici i zainteresovani investitori u sektoru nekretnina, razvojni fondovi, banke, investitori i druge zainteresovane strane.
Ovim putem želimo da najavimo i održavanje prve press konferencije Projekta koja će biti realizovana početkom juna meseca, i na kojoj će se medijima predstaviti detaljni koraci projektne implementacije i očekivani rezultati. Oko detalja održavanja konferencije za medije bićete blagovremeno obavešteni.

Podelite vest: