RADOVI NA OBNOVI RODNE KUĆE VOJVODE STEPE U KUMODRAŽU

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu predstavnici GO Voždovac obišli su radove na sanaciji rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, koja je već petnaest godina zatvorena za posetioce.

„Zdanje nije otvoreno za posetioce više od deceniju, a mnogi i ne znaju da je vojvoda Stepa bio Beograđanin. On je rođen u selu Kumodražu i do sada su njegovu kuću održavali samo meštani ovog sela“, napomenuo je predsednik GO Voždovac dr Dragan Vukanić. On je podsetio da je još pre četiri godine Opština pokrenula inicijativu da se kuća obnovi kako bi bila dostupna svima.

„Međutim, nismo uspeli da kao Opština saniramo zdanje, jer je to pod ingerencijom Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na inicijativu odbornika SNS „Pokrenimo Beograd“ u Skupštini Beograda, izdvojena su sredstva kako bi se kuća vratila u prvobitno stanje, kakva je bila polovinom 19. veka“, izjavio je predsednik opštine Voždovac.

Odbornik grada Beograda Ivana Tomić, na čiju inicijativu je i došlo do obnove kuće vojvode Stepe, podsetila je da iako nije imala podršku, ovaj spomenik kulture će ipak biti obnovljen jer pre svega propada i podsetila sve na istorijski značaj slavnog vojvode. “Sve što smo želeli sve ove godine, jeste da kuću sačuvamo od zaborava. Želimo da buduću stalnu postavku vide učenici iz cele zemlje i da to bude uvršteno u obavezan školski program. Ponosna sam i srećna jer su radovi u toku i što će posle 15 godina ova vrata biti otvorena za sve. U dvorištu kuće koja je izgrađena pre oko 150 godina nalazi se u kamenu ispisano ime srpskog vojvode. I samo ta spomen ploča ukazuje na važnost ovog tipičnog doma iz polovine 19. veka” – navela je Tomićeva.

Podelite vest: