AZIJSKA HARMONIJA NA VOŽDOVCU

U znak zahvalnosti srpskom narodu za nesebičnu pomoć posle razornog zemljotresa i cunamija koji je zahvatio Japan, ambasada te zemlje u Beogradu u saradnji sa Centrom za kulturu i sport „Šumice“ organizovala je u sredu, 7. decembra 2011. godine, gala koncert japanskih i filipinskih plesova. U prepunoj svečanoj sali CKS „Šumice“ brojni gosti imali su jedinstvenu priliku da uživaju u dalekoistočnim plesovima koje su izvodili članovi kulturno–umetničke plesne grupe „Silangan“ sa Tokijskog univerziteta za strane studije. Okićeni cvećem, obučeni u tradicionalne kostime i sa trešnjinim grančicama u rukama, članovi te grupe igrom i plesom pod nazivom „Azijska harmonija“ približili su publici ovu istočnjačku kulturu. Tom prilikom prikazane su igre koje se izvode povodom proslave Nove godine, letnjeg festivala, dolaska proleća, jeseni i južnog vetra značajnog za mornare, kao i plesa koji uče devojke spremajući se da postanu gejše. Takođe je predstavljen i „gunung sari“ – indonežanski ples pod maskama sa ostrva Java, a njime se opisuje legendarni princ u potrazi za verenicom koju su mu oteli uoči venčanja. To je i najlepši način da Japanci izraze zahvalnost Beograđanima koji su na različite načine pokazali solidarnost prema narodu Zemlje izlazećeg sunca, kada ju je zadesio zemljotres i cunami, poručili su predstavnici ambasade Japana u Srbiji koji su organizatori ovog događaja.

Veliko oduševljenje zavladalo je publikom kada su se na bini pojavili filipinski izvođači sa svojim tradicionalnim plesovima sa primesama španskog melosa. Igre iz te zemlje oslikale su mnoga zanimljiva dešavanja u vreme praznika i legende kada je princeza plesala sa leptirovima, a izvedena je i igra sa ukrašenim kišobranima.

Pored domaćina Novaka Stanišića, predsednika Upravnog odbora CKS „Šumice“ i ambasadora Japana nj.e. Tošio Cunozakija, ovoj kulturnoj manifestaciji prisustvovali su i drugi članovi japanske ambasade, ambasador Indonezije nj.e. Semjuel Samson, počasni konzul ambasade Filipina Verica Milaković, Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, Zoran Babić, narodni poslanik SNS, Milan Damčević, predsednik voždovačkih naprednjaka i član Veća opštine Voždovac i drugi gosti. Dosadašnja praksa je bila da se organizacija ovako velikog spektakla od strane ambasade i Vlade Japana održi u Nacionalniom teatru, dok je ove godine ta čast pripala CKS „Šumice“.

Поделите вест: