ODRŽANA „NEVESINJSKA PUŠKA“ NA VOŽDOVCU

U organizaciji Gradske opštine Voždovac i Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, u petak, 24.juna 2011.godine održana je manifestacija „Nevesinjska puška“ povodom 136 godina od početka bosansko-hercegovačkog ustanka i početka pada turske vlasti na ovim prostorima.

U sklopu te manifestacije u prepodnevnim časovima venac na grob vojvodi Mići Ljubibratiću, jednom od vođa ustanka, položili su predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić i potpredsednik Udruženja Nevesinjaca u Beogradu Zoran Janjić.

Svečana akademija „Nevesinjska puška“ pod sloganom „Znaš li tamo ono mjesto slavno, znaš li brate Nevesinje ravno“ održana je u 19 časova u skupštinskoj sali opštine Voždovac.

Akademija je počela himnom „Bože pravde“ i blagoslovom sveštenika Milovana Glogovca. Predsednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović rekao je da mu je drago što se za skoro godinu dana od bratimljenja na Voždovcu održalo mnogo manifestacija posvećenih Nevesinju.

Istoričar Slavenko Terzić između ostalog rekao je da ustanak poznat kao Nevesinjska puška ima i svoje znatno šire istorijsko značenje, ona označava početak jedne velike balkanske i međunarodne krize tzv „Velike istočne krize“ – 1875-1878 godine koja predstavlja važnu prekretnicu u istoriji srpskog nacionalnog pokreta i istočne Evrope, a Nevesinje je bilo poprište toga pokreta.

Posle govora istoričara Terzića održan je i kulturno-umetnički program u kome su nastupili glumica Ivana Žigon, pesnik Božidar Glogovac, guslari Slavko Aleksić, Veljko Đuranović, Sava Stanišić, Voja Radojičić koji je izveo melodiju na tradicionalnom hercegovačkom instrumentu.

Predsednik opštine Voždovac, dr Dragan Vukanić u svom govoru istakao je da je ovaj dan Hercegovaca ne samo na opštini Voždovac, ne samo u Beogradu i ne samo u Srbiji, već je dan Hercegovaca svuda gde se za njihovo ime zna. Dodao je da je ovaj dan istorijska čitanka za sve one koji su hteli nešto da nauče. Insistirao je na jedinstvu Srba, uporedio naše pretke koji su bili bolji od nas i naglasio da je je opština Voždovac dočekivala, nagrađivala decu iz Nevesinja i da će to raditi u budućem periodu.

Specijalni gost večeri bio je bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurović.

Поделите вест: