DANI JAPANA U ŠUMICAMA

Manifestacija „Dani japanske kulture“ svečano je otvorena u utorak, 26. aprila 2011. godine, u CKS „Šumice“, tako da će naši sugrađani sve do 25. maja moći da se upoznaju sa jednom od najbogatijih i najstarijih tradicija na svetu. Posetioci će tokom jednomesečnog programa imati priliku da se upoznaju sa japanskom umetnošću, književnošću, filmom, haiku poezijom, ikebanom, borilačkim veštinama… Manifestaciju je u Svečanoj sali CKS „Šumice“ otvorio Njegova Ekselencija ambasador Japana u Beogradu gospodin Tošio Cunozaki. On je izrazio zahvalnost Beogradu na podršci Japanu u jednom od najtežih trenutaka u istoriji te zemlje.

-Veoma mi je drago što će Beograđani imati priliku da upoznaju Japan na pravi način kroz sve ono što vekovima oslikava našu zemlju, ali takođe doživeti i kao podsećanje na katastrofu koja nas je zadesila. Zahvaljujem se svima koji su organizovali ovakav vid podrške, jer to je ono što našem narodu u ovom trenutku najviše znači – rekao je Cunozaki, koji je od Novaka Stanišića, predsednika UO CKS „Šumice“, na poklon dobio monografiju Opštine Voždovac.

U ime Opštine Voždovac prisutnima se obratio Vlado Sekulić, član Opštinskog veća, istakavši da je ova manifestacija još jedan dokaz prijateljstva dva naroda.

-Mi smo mala opština velikog srca i učinićemo koliko god možemo da pomognemo naše japanske prijatelje u ovim teškim trenucima. Mi nikada nećemo zaboraviti koliko nas je Japan pomagao u protekloj deceniji – podsetio je Sekulić.

Na ceremoniji otvaranja brojni gosti mogli su da uživaju u prezentaciji japanske borilačke veštine kendo, koju su demonstrirali prof. Micunori Macumura, majstor iz Tokija, uz pomoć Kendo saveza Srbije. Posle toga otvorena je i izložba fotografija o Japanu profesorke Fakulteta političkih nauka dr Dragane Mitrović.

Celokupna manifestacija ima humanitarni karakter jer će sva sredstva koja budu prikupljena biti poslata pravoslavnoj crkvi u japanskom gradu Sendaju odakle će se prosleđivati najugroženijim područjima.

Podelite vest: