ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

polaganje venca1Povodom 27. januara Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić položio je venac sa lentom na kojoj je pisalo „Našoj braći žrtvama holokausta-građani Voždovca“ na Spomen park Topovske šupe na Autokomandi.

Ceremonija pod nazivom „Susedi kojih više nema“ počela je verskim obredom i obraćanjem predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandra Nećaka i preživellogoraša. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih organizacija, potomci žrtava holokausta, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije.

U logor Topovske šupe  nacisti krajem 1941. godine dovodili Srbe, Jevreje i Rome odakle su ih vodili na streljanje u Kumodraž, Batajnicu, Jajince i na Sajmište. Iako su zvanični podaci uništeni procenjeno je  da je iz ovog logora u smrt otišlo oko 6000 ljudi.

Međunarodni dan ove žrtve nas obavezuju da nikad ne zaboravimo njihovo stradanje kao i da se borimo protiv svakog oblika netrpeljivosti, isključivosti i progona ljudi. Zato je i rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2005. godine ustanovljen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Podelite vest: