OTVORENI „DANI KUBANSKE KULTURE NA VOŽDOVCU“

Uz zvuke tradicionalne karipske muzike, korake salse, izložbu fotografija i neobičnih muzičkih instrumenata počela je u utorak, 25. januara 2011. godine trodnevna manifestacija „Dani kubanske kulture“ na Voždovcu. Ambasadorka Kube Mercedes Martines Valdes i dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac otvorili su „Dane kubanske kulture“ u Svečanoj sali Opštine pred nekoliko stotina gostiju, koji su nakon bogatog muzičkog programa, uz posluženje i kubanske koktele, imali priliku da upoznaju kulturu ove živopisne karipske zemlje.

Predsednik Opštine dr Dragan Vukanić je u znak pažnje i prijateljstva uručio ambasadorki Kube Mercedes Martines Valdes „Plaketu Voždovca“, a ona je uzvratila knjigama kubanskih pesama za svih 15 osnovnih voždovačkih škola, zahvalivši se domaćinima što su organizovali ovaj događaj posvećen njenom narodu.

– Muzika se rađa iz srca, kada ga dotakne spoljni svet. Tako je nastala i kubanska muzika, ali ne čini samo ona našu zemlju, već i bogata istorija i duhovna kultura. Naša mala zemlja , u kojoj živi oko 11 miliona stanovnika, već godinama je izlovana, ali mi uprkos tome negujemo našu bogatu kulturu, čiji smo mali deo u mogućnosti ovde da vam prikažemo – istakla je ambasadorka Mercedes.

– Ovo veče je most prijateljstva između dva srodna naroda, koji imaju sličnu istoriju i kulturu, pa i mentalitet. Nema zemlje koja je usvim segmentima toliko slična našoj kao što je Kuba. Naši gosti, koji su ovde i u svojstvu domaćina, svojom kulturom doneli su i puno ljubavi, bratstva i prijateljstva – rekao je predsednik opštine Voždovac dr Vukanić.

Ova jedinstvena manifestacija u gradu održava se još dva dana – sreda 26. januar (18 č – predavanje ambasadorke i prvog sekretara ambasade Kube na temu „Privredni potencijali Republike Kube“) i petak 28. januar 2011. (17 č časovi salse; 18 č projekcija kubanskih filmova).

Podelite vest: