Март – Месец борбе против рака ,,Знањем до смањења ризика“

Национални месец борбе против рака, чије је обележавање по устаљеној традицији има за циљ наглашавање превенције малигних болести, доноси и додатну димензију кроз коју се на свеиобухватан начин подиже свест о важности систематског приступа у борби против рака.

Усмеравање здравствено-промотивних активности у овом смеру током месеца марта, треба да допринесе устаљивању и прихватању здравих стилова живота у популацији, појача свест о важности превентивних прегледа али и додатно оснажи уверење да је за добру контролу малигних болести у једном друштву, неопходна укљученост свих његових кључних чинилаца.

У организацији Службе за поливалентну патронажу током марта месеца 2024. године од 7:30 до 10:00 часова, у “Кутку здравља” (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије) и у истом термину ,,Кутак здравља 2“ (ул.Б.Ослобођења 86а, амб. Јајинци) и кроз рад у породицама биће пружени следеће услуге/садржаји:

• Саветовање о примени интервенција у животном стилу: престанак пушења,
ограничавање конзумирања алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, задржавање просечне тежине, конзумирањем здраве хране, вежбање, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.
• Указивање на значај личног учешћа појединца у борби против рака
• Подизање свести грађана о значају превентивних прегледа, раног откривања болести чији се исход може побољшати адекватним лечењем, негом и рехабилитацијом уз одговарајуће збрињавање.
• Подела промотивног материјала везаног за унапређење здравља и превенцију
оболевања

Поделите вест: