U POSETI INSTITUTU ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽINjERSTVO -BUDUĆNOST SE RAZVIJA NA VOŽDOVCU

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić i prof. dr Nikola Ćurčić sa saradnicima posetili su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo Univerziteta u Beogradu gde su  se u razgovoru sa direktorkom Instituta  dr Ivanom Strahinić  i zaposlenima upoznali sa istraživanjima i projektima kojima se bavi Institut.

Na neverovatnim istraživanjima koja se tiču naše nacije i države, a koje podržavaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije, trenutno radi 170 zaposlenih od kojih je 150 naučnika i istraživača.

Funkcioneri Opštine Voždovac  dali su punu podršku radu Instituta i najavili spremnost da se uključe u sve dalje aktivnosti koje se tiču razvoja i izgradnje BIO4 Kampusa sa čijim projektom su se upoznali.

Oni su takođe izrazili veliko zadovoljstvo što će se ovaj kampus  graditi na Voždovcu. To će biti prvi ovakav kampus u Jugoistočnoj Evropi i prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u oblastima biomedicine (4P Medicine-Preventive, Predictive, Personalized, Participative), bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta. (BIO4)

Planirano je da na jednom mestu budu tri fakulteta Univerziteta u Beogradu, osam naučnih instituta, Naučno-tehnološki park Beograd, Centar za ideje, istraživačko-razvojni centri kompanija, kao i Centar za eksperimentalne životinje (vivarijum), objekti za iznajmljivanje privredi, ali i smeštajni objekti za gostujuće predavače, profesore i studente.

Kampus će okupiti oko dve hiljade zaposlenih i pet hiljada studenata na jednom mestu sa ciljem da bude dom celom spektru modernih dijagnostičkih alata, koji su takođe i važan deo svakog istraživanja.

Podelite vest: