ДАН ШУМСКЕ РАДОСТИ У ЧАСТ ТИМОТИЈА БАЈФОРДА

Више од стотину децe из вождовачких вртића посадила су данас у Бајфордовој шуми младицу храста, донацију ЈКП „Градско зеленило“, у част Џона Бајфорда у оквиру  манифестације Дани европске баштине.

Малишанима су се у акцији придружиле британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод (Sian MacLeod), помоћник председника Општине Вождовац Андријана Русић и супруга Тимотија Џона Бајфорда Зорица Бајфорд.

„Свако дрво које засадимо је један мали допринос и свака шума коју негујемо помаже да заштитимо нашу климу.“ – рекла је британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод. Она је изразила велику част што ће посадити један моћни храст у знак сећања на Тимотија Бајфорда. На мом језику имамо изреку „моћни храстови из малених жирова расту“. Већина грађана не зна и да наша сала за састанке у амбасади носи назив по Тимотију. Запослени у амбасади су њега препознали као јединствени симбол наше две државе.“ – поручила је британска амбасадорка.

Андријана Русић је нагласила да се општина Вождовац са радошћу сећа Џона Бајфорда по коме, од 2015. године, некадашња Бањичка шума носи име. „Захваљујемо се Њеној Екселенцији амбасадорки британске амбасаде Шан Маклеод на заједничком труду да најмлађим Вождовчанима приближимо дело једног дивног Британца који је толико волео наше културно и природно наслеђе.“ – рекла је Андријана Русић.

Зорица Бајфорд подсетила је колико је Тимоти био заљубљен у природу, која је била мото у свим емисијама и серијама које је стварао. „Тимотијева велика жеља пред крај живота била је да се Бањичка шума назове по њему, а то се догодило захваљујући општини Вождовац и педседнику Александру Савићу који је ту идеју прихватио.“ – рекла је Зорица Бајфорд. Она је замолила децу да поштују природу и воле биљке и да их што више саде, а што мање загађују околину.

У амфитеатру Бајфордове шуме малишани из дечијих вртића поклонили су амбасадорки Маклеод своје маштовите цртеже, а потом је наступила виолинисткиња Ђурђија Савић, ученица Музичке школе „Петар Коњовић“. Програм је завршен шетњом кроз овај својеврстан споменик природе – Бајфордову шуму, у пратњи водича из ЈКП „Градско зеленило“.

„Бајфордова шума“ се простире на преко 40 хектара, сврстава се у заштићено подручје треће категорије, а назив је добила по режисеру, сценаристи и глумцу Тимотију Џону Бајфорду, који је био главни иницијатор стављања шуме на Бањици под заштиту. Шума има велику биолошку вредност, повољан географски положај, богату флору и фауну и станиште је за око 70 врста птица станарица и селица.

Поделите вест: