DAN ŠUMSKE RADOSTI U ČAST TIMOTIJA BAJFORDA

Više od stotinu dece iz voždovačkih vrtića posadila su danas u Bajfordovoj šumi mladicu hrasta, donaciju JKP „Gradsko zelenilo“, u čast Džona Bajforda u okviru  manifestacije Dani evropske baštine.

Mališanima su se u akciji pridružile britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod (Sian MacLeod), pomoćnik predsednika Opštine Voždovac Andrijana Rusić i supruga Timotija Džona Bajforda Zorica Bajford.

„Svako drvo koje zasadimo je jedan mali doprinos i svaka šuma koju negujemo pomaže da zaštitimo našu klimu.“ – rekla je britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod. Ona je izrazila veliku čast što će posaditi jedan moćni hrast u znak sećanja na Timotija Bajforda. Na mom jeziku imamo izreku „moćni hrastovi iz malenih žirova rastu“. Većina građana ne zna i da naša sala za sastanke u ambasadi nosi naziv po Timotiju. Zaposleni u ambasadi su njega prepoznali kao jedinstveni simbol naše dve države.“ – poručila je britanska ambasadorka.

Andrijana Rusić je naglasila da se opština Voždovac sa radošću seća Džona Bajforda po kome, od 2015. godine, nekadašnja Banjička šuma nosi ime. „Zahvaljujemo se Njenoj Ekselenciji ambasadorki britanske ambasade Šan Makleod na zajedničkom trudu da najmlađim Voždovčanima približimo delo jednog divnog Britanca koji je toliko voleo naše kulturno i prirodno nasleđe.“ – rekla je Andrijana Rusić.

Zorica Bajford podsetila je koliko je Timoti bio zaljubljen u prirodu, koja je bila moto u svim emisijama i serijama koje je stvarao. „Timotijeva velika želja pred kraj života bila je da se Banjička šuma nazove po njemu, a to se dogodilo zahvaljujući opštini Voždovac i pedsedniku Aleksandru Saviću koji je tu ideju prihvatio.“ – rekla je Zorica Bajford. Ona je zamolila decu da poštuju prirodu i vole biljke i da ih što više sade, a što manje zagađuju okolinu.

U amfiteatru Bajfordove šume mališani iz dečijih vrtića poklonili su ambasadorki Makleod svoje maštovite crteže, a potom je nastupila violinistkinja Đurđija Savić, učenica Muzičke škole „Petar Konjović“. Program je završen šetnjom kroz ovaj svojevrstan spomenik prirode – Bajfordovu šumu, u pratnji vodiča iz JKP „Gradsko zelenilo“.

„Bajfordova šuma“ se prostire na preko 40 hektara, svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, a naziv je dobila po režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju Džonu Bajfordu, koji je bio glavni inicijator stavljanja šume na Banjici pod zaštitu. Šuma ima veliku biološku vrednost, povoljan geografski položaj, bogatu floru i faunu i stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.

Podelite vest: