КУЛТУРА СЕЋАЊА – ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАЈИНЦИМА

Државна комеморативна свечаност у спомен – парку Стрелиште у  Јајинцима почела је церемонијом полагања венаца, коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Венце на једно од највећих мучилишта и стратишта у нашој земљи, положили су и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, члан Већа Градске општине Вождовац Милијан Стопић, као и представници СУБНОР-а Србије, Удружења логораша 1941. – 1945, Савеза јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине и дипломатског кора у Републици Србији.

“Скоро 80.000 жртава затворених у логорима на Старом сајмишту и на Бањици и убијаних у Јајинцима говори не само о обиму Холокауста које су Немци спровели, већ и о снази отпора коју су српски родољуби по цену живота пружали нацистичкој окупацији”, поручио је  министар Ђорђевић.

Присутнима се обратио и Славко Милановић из Удружења логораша, рекавши да су фашизам и нацизам велико зло које не сме имати будућност и следбенике.

У Јајинцима, на подручју садашњег великог меморијалног парка, нацисти су од 1941. до 1944. године убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима отворен је 20. октобра 1964. године.

Поделите вест: