SEĆANjE NA ŽRTVE BANjIČKOG LOGORA

Na spomen obeležje stradalima u koncetracionom logoru Banjica, koji je raspušten u oktobru pre 75 godina, danas su položeni venci u znak sećanja na sve nevino postradale. Pomoćnik predsednika Gradske opštine Voždovac Veselin Marković položio je venac na spomenik stradalima i istakao da žrtve ne smemo zaboraviti.

„Naša je dužnost da zbog istine i mladih naraštaja čuvamo sećanje na sve rodoljube koji su život dali za otadžbinu. Opština Voždovac će i u narednom periodu ovde odavati poštu svim nastradalima, jer kako je jedan pesnik kazao „da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas“- rekao je Marković.

Vence su položili i predstavnici SUBNOR-a Beograd, SUBNOR-a Voždovac, Grocke, Zvezdare i drugih opština. Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac istakao je značaj okupljanja i odavanja pošte postradalima u zloglasnom logoru. „Da nije nas, ovaj značajan trenutak i događaj iz istorije Srbije, a posebno Beograda, bio bi na našu sramotu zaboravljen. Zato se moramo boriti svim raspoloživim snagama da nam niko iz zaborava ne otrgne sećanja na ovaj i druge događaje iz vremena borbe za slobodu“, – rekao je Ercegovac.

Muzej u krugu Vojne akademije koji čuva uspomene na Banjički logor danas je bio otvoren za poštovaoce nevino postradalih rodoljuba. Kroz ovaj logor je od jula 1941. godine do oktobra 1944. godine prošlo na desetine hiljada ljudi od kojih je nekoliko hiljada streljano na stratištu u Jajincima. Tačan broj žrtava se nikada neće saznati, jer je mnogo dokumentacije uništeno prilikom raspuštanja logora, a mnoga tela prebačena na druga mesta. Dan kada je poslednji zatvorenik oslobođen bio je 5. oktobar. Taj datum se uzima za obeležavanje sećanja na Banjički, ali i druge logore u Srbiji.

Podelite vest: