KULTURA SEĆANjA – ODRŽANA KOMEMORACIJA U JAJINCIMA

Državna komemorativna svečanost u spomen – parku Strelište u  Jajincima počela je ceremonijom polaganja venaca, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Vence na jedno od najvećih mučilišta i stratišta u našoj zemlji, položili su i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, član Veća Gradske opštine Voždovac Milijan Stopić, kao i predstavnici SUBNOR-a Srbije, Udruženja logoraša 1941. – 1945, Saveza jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i diplomatskog kora u Republici Srbiji.

“Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Jajincima govori ne samo o obimu Holokausta koje su Nemci sproveli, već i o snazi otpora koju su srpski rodoljubi po cenu života pružali nacističkoj okupaciji”, poručio je  ministar Đorđević.

Prisutnima se obratio i Slavko Milanović iz Udruženja logoraša, rekavši da su fašizam i nacizam veliko zlo koje ne sme imati budućnost i sledbenike.

U Jajincima, na području sadašnjeg velikog memorijalnog parka, nacisti su od 1941. do 1944. godine ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima otvoren je 20. oktobra 1964. godine.

Podelite vest: