O ARČIBALDU RAJSU I DANILU KIŠU – DANI EVROPSKE BAŠTINE U VOŽDOVAČKIM ŠKOLAMA

Manifestacija Dane evropske baštine u organizaciji GO Voždovac započela je prikazivanjem dokumentarno – igranog filma o Arčibaldu Rajsu – „Čujte Srbi“.

Maturanti Osme gimnazije, kao i učenici OŠ „Karađorđe“ u svojim školama imali su priliku da se upoznaju sa istaknutim švajcarskim humanistom, forenzičarem i kriminologom koji je istraživao zločine nad srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata.

Pored filma, u Osmoj gimnaziji predstavljena je i izložba fotografija koja svedoči o profesionalnom i humanitarnom radu dr Rajsa. Izložba pod nazivom „Vek pobednika“, koju su priredili učenici i profesori ove škole, prikazuje teške scene iz Prvog svetskog rata, povlačenja preko Albanije, dešavanja na ostrvu Krfu, proboj Solunskog fronta.

U OŠ „Danilo Kiš“ predstavljeno je književno delo i život velikog pisca čije ime Škola nosi. Danilo Kiš je od 1966. godine nekoliko stvaralačkih godina proveo na Voždovcu, u ulici Ranka Tajsića 40, na četvrtom spratu.

Učenicima VIII razreda  svoja sećanja na lično poznanstvo sa piscem, preneo je prof. dr Milivoje Pavlović, član Udruženja književnika Srbije, koji je predstavio svoju knjigu „Venac od trnja za Danila Kiša“ i darovao je školskoj biblioteci. Učenik VIII 3 Nikola Segić pripremio je video prezentaciju o Kišovom delu, a na kraju je pročitano Pismo Danilu Kišu – iz pera učenice Jane Živić.

Predavanje u organizaciji GO Voždovac upriličeno je povodom 85. godina od rođenja i tri decenije od smrti Danila Kiša.

Podelite vest: