OTVOREN DRUGI LETNjI ŠAHOVSKI FESTIVAL U „ŠUMICAMA“

U „Voždovačkom centru – Šumice“ 24. juna svečano je otvoren drugi Letnji šahovski festival, u organizaciji „Šahovske akademije šampiona“. Početak festivala obeležen je izvedbom himne Srbije u interpretaciji hora „Dečijeg kulturnog centra Beograd”. Festival će trajati do 1. jula, a pokrovitelj je i ove godine Gradska opština Voždovac.

Manifestaciju je otvorio Darko Božić, predsednik Skupštine Šahovskog saveza Beograda istakavši da mu je velika čast što se turnir po drugi put zaredom održava u Beogradu. Mnogo uspeha na turniru učesnicima je poželeo i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, koji je i sam učestvovao u ovoj međunarodnoj manifestaciji.

Prvu partiju šaha na turniru započeo je predsednik Šahovskog saveza Beograda Miloš Stolić povlačenjem prvog poteza, što je šahistima predstavljalo znak za početak partija.

U okviru Festivala,  koji je istovremeno organizovan i u Nišu, održaće se i međunarodni Amaterski turnir 25. juna, a posebnu pažnju zavređuje velemajstorski turnir u kojem učestvuju buduće domaće i internacionalne šahovske zvezde. Za tri pozivna turnira, jedan Velemajstorski i dva Intermajstorska turnira prijavilo se 190 igrača iz 20 zemalja. Nagradni fond amaterskog turnira iznosi 533.000 dinara, dok su redovne nagrade 120.000 za prvo, 75.000 za drugo i 50.000 dinara za treće mesto.

Podelite vest: