DECA SA KEFALONIJE – AMBASADORI PRIJATELjSTVA GOSTI NA SLAVI OPŠTINE VOŽDOVAC

Gradska opština Voždovac danas je obeležila svoju krsnu slavu – Sveti apostol Andrej Prvozvani. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, kao i đaci sa profesorima iz Liceja u Liksuriju, zajedno sa svojim domaćinima – učenicima Osme gimnazije, na čelu sa direktorkom Irenom Brajović.

Svečanost je počela u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg svetom arhijerejskom liturgijom, a nastavila se u holu Opštine, gde je obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita služio vladika Stefan, vikar Partijarha srpskog, uz protojereja Dragišu Jocića.

Predsednik Opštine Aleksandar Savić i predsednik Skupštine Aleksandar Mirković čestitali su svim građanima Voždovca slavu, uz poruku da praštaju i da budu dobri i složni domaćini.

Na početku svečane sednice Skupštine opštine Voždovac, predsednik Skupštine Aleksandar Mirković je podsetio na odluke koje je su donete tokom 2018. godine, a posebno je istakao činjenicu da i pozicija i opozicija podržavaju predloge koji su dobri za građane. On se zahvalio za sve sugestije, ali i kritike koje su upućene na račun opštinskog rukovodstva, jer je time postignuto da se radi i više i bolje za Voždovac.

Pozdravljajući prisutne  zvanice, predsednik Opštine Aleksandar Savić podsetio je na rezultate koji su ostvareni tokom protekle godine i izrazio zadovoljstvo postignutim.

Istakao je da je Opština približena građanima kroz uspostavljanje dobre komunikacije sa pojedincima – kroz susrete, sastanke, razgovore, prijeme u Opštini, u mesnim zajednicama ili na terenu. „Taj način komunikacije je rezultirao odličnom saradnjom, jer smo na licu mesta mogli da uvidimo probleme građana i da na njih reagujemo i tako da ubrzamo neke procese koji su kočili funkcionisanje Opštine i realizaciju projekata“, rekao je Savić.

On je, takođe, pozdravio goste iz Grčke, napomenuvši da će deca sa Voždovca na proleće posetiti Grčku.

Obrazlažući  Odluku Veća opštine da se povelja počanog građanina ove godine dodeli Viktoru Ruhotasu, počasnom konzulu Srbije u Grčkoj, predsednik Skupštine Aleksandar Mirković rekao je da Viktor Ruhotas ima velike zasluge što je grčko-srpsko prijateljstvo danas na ovako visokom nivou.

„Više od stotinu dece je zahvaljujući Ruhotasu, nakon stradanja tokom ratova 90-tih godina, boravilo na Kefaloniji i tamo se oporavljalo od preživljenih strahota. On je i inicijator demonstarcija protiv bombardovanja Srbije 1999. godine, inicijator bratimljenja opština  Voždovac i Liksuri, a i danas aktivno radi na tome da naša saradnja ne bude samo na papiru, već u konkretnim rezultatima, što je pokazala i ova poseta srednjoškolaca sa Kefalonije našoj Osmoj gimnaziji“, rekao je Mirković.

On je naglasio da je Skupština jednoglasno usvojila predlog i izabrala Viktora Ruhotasa, inače beogradskog studenta, koji je nekada  živeo u Ulici vojvode Stepe, za počasnog građanina naše opštine.

Zahvalivši se na danas dodeljenoj tituli, gospodin Ruhotas obratio se rečima „Dragi moji sugrađani“, propraćenih velikim aplauzom. „Ova velika čast da budem građanin Voždovca pripada i narodu Kefalonije i Liksurija. Kefalonija je uvek bila uz srpski narod, sa kojim se solidarisala i pomagala u brojnim humanitarnim inicijativama“ , rekao je Viktor Ruhotas. On je posebno pozdravio i sve prisutne koji su u vreme bombardovanja 1999. godine značajno pomogli Srbiju i pružili višemesečno gostoprimstvo i prihvat oko 1000 srpske dece, ugroženih ratom, kao i bivšeg ambasadora Srbije u Grčkoj Dragomira Vučićevića, sekretara Udruženja grčko-srpskog prijateljstva Kefalonije Aleksandru Logar Kotsili, direktora Liceja i tadašnjeg gradonačelnika Liksurija Spirosa Katsivelisona. „Evo sada, naša deca su kod vas – to su ambasadori našeg prijateljstva!“, istakao je Viktor Ruhotas, dodavši da su sve inicijative građani Kefalonije zdušno prihvatali i rado pomagali srpskoj braći.

U ime ambasadora Grčke u Srbiji Elijasa Elijadisa, Ruhotasu je čestitala Tamara Dedijer i poželela srećnu slavu čelnicima i radnicima Opštine.

Na kraju sednice, Aleksandara Mirković je saopštio da su se Odbornici GO Voždovac  i ove godine odrekli naknada za svečanu sednicu, a novac su donirali porodici koja se posle izbeglištva vratila na Kosovo i Metohiju. Porodica  Dimić, koja broji 10 članova, živi u selu Straža u opštini Gnjilane.

Svečana sednica Skupštine počela je državnom himnom, a završila se pesmom „Tamo daleko“ u izvođenju hora „Bisenica“, učenica Škole za negu lepote.

Podelite vest: