ВОЖДОВЧАНИН КОЈИ ЈЕ ДОПРИНЕО ДА СРПСКО КОЛО ПОСТАНЕ ДЕО СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Вождовчанин из Кумодража Владан Животић, педагог народне игре и руководилац истраживачко-припремног центра Ансамбла народних игара и песама Србије „КОЛО“, стручни сарадник, члан je тима предлагача да се на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства упише коло, као традиционална игра Србије.

Koло je  уписанo 7. децембра 2017. године на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа.

Како је наведено на сајту „УНЕСКО-а“, српско коло је колективна игра који изводе играчи – плесачи који међусобно формирају ланац, и обично се крећу по кружној линији држећи се за руке. Изводи се уз пратњу музике на приватним и јавним окупљањима и „укључује чланове локалне заједнице.“

Одлуку о упису кола, донео је 7. децембра Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу у Јужној Кореји.

Ансамбл „Коло” је био задужен за продукцију видео-прилога који је урађен  уз асистенцију и материјал који је одабрао, припремио и обрадио Владан Животић, уз велику помоћ ФМУ,  ЦИОТИС-а и Центра  за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју, као и чланова АКУД „Војвода Степа“ из Кумодража, на чијем је он челу већ 17 година.

Поделите вест: