БИВШИ И САДАШЊИ ЂАЦИ „ЗМАЈА“ ПРОСЛАВИЛИ ЈУБИЛЕЈ

ОШ „Змај Јова Јовановић“ обележила је 50 година рада у насељу “Браћа Јерковић“ свечаном академијом у Звездара театру.

Присутнима је кроз причу, песму и игру приказан развој школе, сећање на некадашње учитеље и наставнике,  сарадња са другим школама, награде, успеси ђака…

Учествовали  су бивши ђаци – данас успешни млади средњошколци, студенти, познати уметници  као и данашњи ученици и наставници, који су за ову прилику припремили Монографију.

Директорка ОШ „Змај Јова Јовановић“ Весна Животић представила је Монографију школе и уручила захвалнице свима који су  помогли да школа буде уређена, опремљена и модерна. У име Градске општине Вождовац захвалницу је примио члан Већа задужен за школске и предшколске установе Милош Стојановић.

Школа је основана 1868. године у Савамали и носи назив нашег познатог песника, преводиоца, уредника књижевних и сатиричних листова. Пресељена је  у наменску, државну, зграду подигнуту у Босанској улици број 32 у којој је радила до 6. априла 1941. године када је бомбардована и срушена. Током Другог светског рата често је сељена, али је радила.По ослобођењу Београда почиње са радом у згради Учитељске школе и проширује се за још пет нових одељења.

Године 1967. сели се у насеље „БраћеЈерковић”, Мештровићева број 19, на Вождовцу, где се налази и данас. У  то време имала је 2000 ученика, 120 просветних радника, два стручна сарадника, психолога и библиотекара, а данас Школа броји близу 1000 ученика.

Поделите вест: