ОБЕЛЕЖЕНА РОМСКА СЛАВА ТЕТКА БИБИЈА

Традиционалну славу Рома широм света, Тетка Бибију, обележили су данас свечано, по 138. пут, Роми на нашој општини. Венац на споменик Тетка Бибији који се налази у дворишту Удружења „Ром” у улици Господара Вучића, положио је Повереник за националне мањине Златко Ленхарт са представницима Клуба привредника и Канцеларије за младе општине Вождовац. Они су присутнима честитали празник и нагласили да су врата општине Вождовац увек отворена за сва питања Рома са Вождовца. У спонтаној атмосфери која је почела од раног јутра, свештеник је ломио са домаћинима славски колач, а током читавог дана Роми који пристижу на славље пале свеће у малој цркви у дворишту која је посвећена овој светитељки и са радошћу дочекују све своје пријатеље и суграђане. Врата Удружења отворена су за све људе добре боље.

Zlatko LenhartКулт неканонизоване светитељке Бибије је веома поштован код Рома. Роми јој исказују посебну захвалност,  јер је у време Другог светског рата била заштитница деце, а верници јој се клањају да их заштити од болести. Због чуда која су се десила на њеном гробу и онима који су јој се молили, после смрти проглашена је за светитељку.

Наше комшије, драги суседи сваке године са великим поштовањем позивају представнике своје општине да саборно, у љубави и традицији, обележе овај празник. Тако је било и ове године.

Поделите вест: