ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ МИЛУНКЕ САВИЋ

У сали Скупштине општине Вождовац уз богат културно уметнички програм, одржана је Академија поводом стогодишњице Великог рата од 1912. до 1920. године, одбране Београда од 06. до 19. октобра 1915. године, годишњице смрти велике српске хероине Милунке Савић и помен мајору Драгутину Гавриловићу.

Организатори манифестације су Градска општина Вождовац, Савез потомака ратника од 1912. до 1920. – Општински одбор Вождовац и Подружница Јајинци.

Испред Савеза потомака ратника госте је поздравио Драган Спасић изразивши одушевљење што су се одазвали у великом броју и што међу њима има омладине. „Највећа српска хероина XX века Милунка Савић била је добровољац, жена ратник са највише одликовања у историји ратовања“- истакао је у уводном делу програма Драган Спасић.

У име председника општине Вождовац, суорганизаторима, учесницима и посетиоцима ове свечаности захвалио се Вук Мирчетић, саветник председника и том приликом изјавио:

„Милунка Савић је један од хероја наше државе коме није указана захвалност какву заслужује. Наша држава се више пута огрешила о хероје у прошлости и то морамо исправити у будућности. Генерације које долазе имају задатак да створе амбијент у којем је част бити херој“ – истакао је Вук Мирчетић.

Посетиоци су имали прилику да чују стихове Змајеве песме „Светли гробови“ у извођењу ученика ОШ „Филип Филиповић“, народне песме уз гусле и опширнију биографију српске легенде Милунке Савић.

Поделите вест: