КОМЕМОРАЦИЈА СТРАДАЛИМА У ЈАЈИНЦИМА

Oдавањем почасти и полагањем венаца страдалима у стрелишту Јајинци, данас је одржана државна комеморативна свечаност посвећена десетинама хиљада брутално ликвидираних жртава у Другом светском рату, на месту највећег страдања у читавој Србији.

Комеморацију која се одржава уз највише државне и војне почасти, предводио је председник Републике Србије Томислав Николић, који је на спомен обележје положио венац.

У име Владе Србије венац је положио министар одбране Братислав Гашић, а пошту страдалима одали су и представници дипломатског кора, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић, представници удружења грађана, СУБНОР-а и други.

У свом обраћању председник Републике Србије Томислав Николић поручио је да би сећања на почињена зверства требало да читав свет, не само Србију, упозоре да негује људске вредности и моралу прилагођено понашање, да делује превентивно како би се чак и идеја о таквом понашању сузбијала у самом зачетку.

“Ми испуњавамо своју обавезу да негујемо историјско сећање. Нећемо заборавити чињенице поражавајуће за цело човечанство, које би неки да склоне у мрак заборава, а неки да понове без тренутка размишљања”, истако је председник Србије.

Он је навео, да нема тежег задатка од враћања у прошлост, у страдања невиних Срба, Јевреја, Рома, од сећања на тај део тешке, болне прошлости, због које се вечито носи неизмерни, неописиви бол.

“Данас у највише вредности српског друштва сврставам то што, упркос свему, ми, потомци мученика, стварамо друштво у коме неће бити мржње, које осуђује и санкционише шовинизам и било који облик насиља, друштво које нема освету као свој циљ”, рекао је Николић.

“Без милости су убијани Срби, Јевреји, Роми, грађани Србије и бивше Југославије. Ужасавајући је податак да је убијено 120 деце, највише јеврејске, само што су ступили у живот. Број од 60.000 страдалих није коначан, јер су невини људи убијани непрестано, без евиденције, а починиоци су учинили све да прикрију трагове злочина. Али, злочин таквих размера ничим се не може сакрити”, поручио је Николић.

Државној церемонији присуствовали су и представници Владе Србије, Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Града Београда, дипломатски и војно-дипломатски представници бројних држава, представници Националног савета Рома, Савеза јеврејских општина, велики број ратних ветерана и потомака страдалих.

Поделите вест: