У СПОМЕН ЖРТВАМА ЛОГОРА НА БАЊИЦИ

Полагањем венаца на Споменик жртвама логора на Бањици, на месту где се током Другог светског рата налазио логор, одата је почаст страдалима и заточенима у концентрационом логору. Комеморативној церемонији присуствовали су представници Града Београда, Градске општине Вождовац, СУБНОР, УБНОР Вождовац и чланови породица логораша. Одавањем почасти страдалима настоји се очувати сећање и успомена на нацистичко-фашистичке жртве и откривају се људи и догађаји који су, из идеолошких разлога, дуги низ година били стављени у други план.

Представници удружења грађана, локалних институција и чланови породица заточеника логора положили су венце на споменик жртвама логора на Бањици и минутом ћутања одали почаст страдалима. У име oпштине Вождовац, венац је положио Реља Огњеновић. Након полагања венца, члан Већа градске општине Вождовац, Реља Огњеновић, обратио се присутнима и подсетио на значај очувања традиције и указивања поштовања свима који су за своју отаџбину положили живот, и истакао да: „Народ који не поштује своју историју нема ни своју будућност.“ Члан градског Већа, Стево Таталовић, подсетио је присутне на страхоте које су се дешавале у логору, и изнео уверење да се оваква злодела никада неће поновити.

Председник Градског одбора СУБНОР-а, Бора Ерцеговац, рекао је да се, као и сваке године, одржава обећање да никада неће бити заборављено десетине хиљада људи, Срба, Јевреја и Рома, који су „без икаквог разлога довођени у овај казамат”. „У почетку су у логор довођени претежно партизани, присталице Народно ослободилачког покрета, комунистички руководиоци, Срби, Јевреји и Роми. Касније су у логор довођени грађани, жене, деца и старци као таоци, да би могли бити стрељани за одмазду у случају да буде убијен неки немачки војник“ – подсетио је Ерцеговац.

Комеморативни скуп окончан је рецитацијом песме „Крвава бајка“ у изведби Јелене Ловић, ученице ОШ „Сутјеска“ из Земуна, која је на најбољи начин осликала голготу српског народа током Другог светског рата.

Поделите вест: