„БАЊИЧКА ШУМА“– СПОМЕНИК ПРИРОДЕ У СРЕД ВОЖДОВЦА

„Бањичка шума“ на Вождовцу је заштићено природно добро, а њеном очувању и уређењу допринеће и спровођење овогодишње пролећне акције чишћења Београда.

Уочи почетка спровођења ове акције, члан Већа општине Вождовац задужена за екологију – Ана Ћирић, обишла је „Бањичку шуму“, као значајан споменик природе на Вождовцу. Општина Вождовац подржала је и иницијативу да „Бањичка шума“ понесе назив по легендарном Џону Тимотију Бајфорду, који је провео године управо у шетњи и проучавању ове шуме, а уједно је и заслужан за њено стављање на листу заштићених добара.

„Она је станиште великог броја ретких птица, зелена оаза са стазама за трчање, коју користе сви љубитељи спорта и природе. Зато је треба редовно одржавати и чистити, како би се сачувале њене вредности и сви садржаји које поседује“ – навела је Ана Ћирић.

Уједно је најавила да од данас, 2. априла,  на Вождовцу започиње велика заједничка радна акција, у којој ће, поред градских јавних предузећа, Градске општине Вождовац и вождовачке Еко патроле, учествовати и бројни волонтери, који ће својим радом помоћи у чишћењу неуређених улаза, „дивљих“ депонија, прилаза парковима и зеленим површинама и других запуштених локација.

До сада је у Градску општину Вождовац стигао већи број пријава грађана, а сви Вождовчани могу и даље до 15. априла на мејл Еко патролe: ekopatrola@vozdovac.rs  да пријаве локације у свом окружењу које је потребно уредити.

Поделите вест: