ДЕЛЕГАЦИЈА ШАНГАЈСКОГ ДИСТРИКТА ПОСЕТИЛА СКУПШТИНУ ГРАДА

Делегација шангајског дистрикта Ђадинг, која борави у Београду као гост општине Вождовац, посетила је данас Скупштину града, где је разговарала са чланом Градског већа Драгомиром Петронијевићем и замеником председника Скупштине града Андреом Радуловић, као и са руководиоцима Градске општине Вождовац, председником Александром Савићем, и члановима Већа Милошем Стојановићем и Иваном Томић. Гости су пренели своје позитивне импресије после јучерашње посете вождовачким основним школама „Бора Станковић” и „Милан Ђ. Милићевић” и упоредили наш образовни систем са кинеским.

Према речима Драгомира Петронијевића, договорено је братимљење две основне и једне средње школе из Београда.
– Наши млади научници и научници из Шангаја радиће на заједничком пројекту, а деца ће размењивати знања. Пружиће им се могућност и да посете Кину. Трудићемо се да направимо такав систем на основу којег ће се сарадња даље продубљивати – истакао је Петронијевић.

Андреа Радуловић је нагласила да је састанак био веома конструктиван и да је упоређивано оно шта је заједничко, али и различито у два образовна система.
– Веома ми је драго што има доста сличности, а разлике нам омогућавају да се примене искуства и унапреди систем – нагласила је заменица председника Скупштине града и истакла да је већ договорена посета овом дистрикту у априлу, како би се сарадња продубила.

Председник општине Вождовац Александар Савић нагласио је да су га конкретно највише занимала питања од животног значаја за децу, родитеље, наставнике и локалну заједницу, као што су безбедност деце, исхрана и одевање. Тај систем је у Кини умногоме организован како би се смањиле социјалне разлике. Градска општина разматрала је како да се побољша исхрана деце у основним школама због велике присутности нездраве хране, што у негативном смислу утиче на развој деце. На нама је да видимо како да њихове добре идеје имплементирамо у наш систем, прецизирао је Савић.

У оквиру дводневне посете, чланови кинеске делегације обишли су и Другу Економску школу, као и Саобраћајни факултет, где су се упознали са радом ових образовних установа и предложили даљу сарадњу и међусобну размену искустава, што би било од обостраног интереса.

Поделите вест: