АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ МИЛУНКЕ САВИЋ

Поводом обележавања годишњице смрти Милунке Савић, стогодишњице великог рата и годишњице ослобођења Београда 1918. год., у Центру за културу и спорт „Шумице“ одржана је у среду, 8. октобра 2014. године академија уз богат културно уметнички програм.

Свечани програм је започео извођењем химне „Боже правде“ од стране хора ОШ „Јајинци“, а испред Градске општине Вождовац обратио председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић, који је поздравио све присутне и истакао „Ми смо поносна земља, а Вождовчани су још поноснији, јер је на Вождовцу рођен славни војсковођа војвода Степа Степановић,чија је кућа недавно обновљена уз подршку Града.Поносни смо, јер је на Вождовцу живела и умрла славна хероина Милунка Савић, по којој носи назив и месна заједница на нашој општини, а ускоро ће бити и истакнута и спомен плоча на кући херионе Милунке Савић.“ Потом, Мирковић је поручио „Чувајте и негујте своју историју, чувајте своје хероје од заборава као што то ради општина Вождовац, јер земља која нема историју нема ни своју будућност.“

Историчар др Раде Рајић говорио је о Милунки Савић и поводу одржавања академије, приказан је и видео спот из спектакла „Стојте галије царске“.

У уметничком делу програма бројни присутни посетиоци имали су прилику да уживају у стиховима Плаве гробнице које су рецитовале глумице Ивана и Јелена Жигон, традиционалне песме свирао је народни гуслар Бошко Вујачић, док су Српски православни појци отпевали песме „Тамо далеко“, „Полетела два анђела“ и др. Наша оперска дива Сандра Продановић отпевала је неколико руских песама, а омладински и дечији ансамбл „Милан Ђ. Милићевић“ одиграли су „Игре пиротског краја и источне Србије“, „Биљана платно белеше“, „Игре из Шумадије“ и друге нумере.

Исте вечери за све заинтересоване вршио се упис чланова у Друштво српско-руског пријатељства. Организатори свечане академије су Градска општина Вождовац и Савез потомака ратника 1912-1920. године – Подружница ГО Вождовац и Подружница Јајинци.

Ово је почетак исправљања велике историјске неправде према Милунки Савић, која је живела и умрла на Вождовцу. Општина Вождовац ће настојати да прослави име Милунке Савић у наредном периоду давањем њеног имена институцијама на својој територији. Прва у низу је и већ извршена промена имена МЗ „Сива Стена“ у МЗ „Милунка Савић“.

Иначе, највећа српска хероина XX века Милунка Савић, била је добровољац, жена ратник са највише одликовања у историји ратовања, која је највећа одличја Србије и савезника добила за ратне заслуге у европским ратовима од 1912. до 1918. године. Јуришник и бомбаш Милунка Савић из борби је одлазила право у легенду. Била је неустрашива, увек је у првим борбеним редовима са својим бомбашима чистила терен, помагала у достављању муниције. Увек опасана са три низа реденика и бомбама за појасом. Један од њених подвига било је заробљавање 23 бугарска војника на Солунском фронту. Широм света пронела се слава о највећој српској хероини.

У редовима савезника није било жена бораца, тако да је легенда о неустрашивој Милунки изазивала дивљење савезничких војника и команданата. Милунка је једина жена добитник француског ордена Ратни крст са златном палмом. За време Другог светског рата организовала је малу болницу на Вождовцу у којој је лечила партизанске и четничке рањенике. На жалост, доживела је ужасна послератна страдања и понижења која су се завршила неопростивим заборавом и неправдом. Умрла је 5. октобра 1973. године.

Овој манифестацији присуствовали су и представници Министраства одбране, Владика Арсеније испред Патријаршије, саветник председника општине Вождовац Вук Мирчетић, члан Већа општине Вождовац Милош Стојановић и одборници ГО Вождовац.

Поделите вест: