ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК СТРАДАЛИМА У ЛОГОРУ БАЊИЦА

Градски менаџер Горан Весић, председник Градске општине Вождовац Александар Савић и члан Већа општине Милош Стојановић, чланови СУБНОР-а, као и чланови породица заточеника логора на Бањици положили су венце на споменик страдалима у концентрационом логору Бањица.

Том приликом Весић је истакао да је данас обележено 70 година од затварања логора у коме је живот изгубило око 4.200 људи. – Ово је једна од манифестација у оквиру обележавања 70 година ослобађања од фашизма.

Кроз бањички логор је прошло 30.000 родољуба, током четири године колико је постојао, а живот је изгубило око 4.200 људи. Наша обавеза је да се сваке године са поносом сећамо овог догађаја, овог места и да одамо почаст онима који су страдали због своје антифашистичке оријентације. Не може се ући у Европску унију, не може се бити ни део модерне Европе, а не неговати антифашистичке традицијие. Србија је дала велики допринос борби против фашизма и нема разлога тога да се стиди, већ са поносом то да потенцира – навео је градски менаџер.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Бора Ерцеговац је рекао да се и као и сваке године одржава обећање да никада неће бити заборављено десетине хиљада људи, Срба, Јевреја и Рома, који су „без икаквог разлога довођени у овај казамат”. – У почетку су у логор довођени претежно партизани, присталице Народно ослободилачког покрета, комунистички руководиоци, Срби, Јевреји и Роми. Касније су у логор довођени грађани, жене, деца и старци као таоци, да би могли бити стрељани за одмазду у случају да буде убијен неки немачки војник – подсетио је Ерцеговац. Минутом ћутања одата је почаст жртвама бањичког логора.

Пре 70 година, октобра месеца 1944. године, распуштен је логор на Бањици. Последњи заточеник је напустио логор 5. октобра 1944. године. Дан када је Бањички логор практично престао да функционише, обележава се као дан сећања на жртве овог, али и других логора у околини Београда и Србије. На овом месту страдао је велики број Срба, Јевреја.

Поделите вест: