PROJEKAT “POGLEDAJ BANjICU IZ DRUGOG UGLA”

U vrtiću „Ljolja“ u ulici Crnotravska 11a, u četvrtak 7. februara 2013. godine pred brojnim posetiocima, održana je multimedijalna prezentacija o istorijatu naselja Banjica, koje postoji još od neolitskog perioda. Projekat pod nazivom „Dobar dan“ sprovodi umetničko udruženje Bazaart, u okviru programa „Art4a“ i projekta „Reci dobar dan i pogledaj Banjicu iz drugog ugla“.

Prisutne je, kroz priču o šest milenijuma života na Banjici, vodio multimedijalni umetnik Zoran Rajšić, a podršku mu je pružila i biolog Aleksandra Zatezalo. Specijalni gost bio je Timoti Džon Bajford, poznati reditelj i ornitolog, koji se već godinama bori za zaštitu banjičke šume na Voždovcu, koja je, inače, Banjička svrstana u III kategoriju kao značajno prirodno dobro prema kategorijama IUCN.

–Banjica je, zahvaljujući banjičkoj šumi, jedinstven i izuzetno važan ekosistem za Beograd i na početku XXI veka, koji je sačuvan upravo akcijom lokalne zajednice i osvešćenih pojedinaca – istaknuto je na sastanku. Govornici i gosti sastanka su se složili da ovo mora biti samo prvi od brojnih druženja predviđenih u okviru projekta „Reci dobar dan i pogledaj Banjicu iz drugog ugla“.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje žitelja Banjice, a ispred Gradske opštine Voždovac skupu je prisustvovao Branislav Dragović, načelnik Odeljenja za finansije.

Podelite vest: