OTVORENA IZLOŽBA “ĆIRILIČNI ZAPISI”

Prva dama Srbije, Dragica Nikolić, koja se godinama bavi ikonopisanjem, otvorila je u četvrtak, 6. decembra 2012. godine, u svečanoj sali Gradske opštine Voždovac izložbu kaligrafskih radova “Ćirilični zapisi”, koju su priredile kaligrafkinje Centra za afirmaciju „Minijatura“. Ističući da „Srbija ima zaostavštinu za večnost i pamćenje, a to je njen jezik“, Nikolićeva je podsetila da nam je Stefan Nemanja, otac Svetog Save u svojim spisima uvek govorio da nikada ne smeju da se izgube – duša, zemlja i jezik.

Dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac, koji je osnovao i pomaže Školu kaligrafije pri voždovačkoj Crkvi Sv. Kralja Vladimira, rekao je da Opština Voždovac i ovom manifestacijom, kao i nizom dosadašnjih, pokazuje da brine o našoj deci, ali i da to radi sa namerom da nas podseća šta Srbija nosi u svojim korenima.

Kaligrafkinje su tokom izložbe demonstrirale kaligrafske veštine i lepo pisanje sa gostima – učesnicima Škole kaligrafije pri Hramu Sv. Jovana Vladimira na Voždovcu. Deca su pred posetiocima izložbe pokazali kako se piše starim pisarskim priborom – trskom, guščijim i čeličnim perom, kao stari pisari, na podlogama koje sada retko imamo prilike da vidimo – ručno rađen papir, pergament i tonirani papir.

U svečanom delu programa nastupili su Srpski pravoslavni pojci koji su izveli Oče naš, himnu, rusko mnogoljepstvije i Vostani Serbije i pesnik Dobrica Erić koji je kazivao svoje stihove. Izložba je otvorena povodom Slave Gradske opštine Voždovac Sv. Andreja Prvozvanog koji se obeležava 13. decembra i trajaće do kr
aja decembra meseca.

Podelite vest: