SVETI ANDREJ PRVOZVANI – SLAVA OPŠTINE VOŽDOVAC

Opština Voždovac je u ponedeljak, 13. decembra 2010. godine, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, predstavnika političkih stranaka, društvenog i javnog života, obeležila Dan opštine i opštinsku Krsnu slavu Sveti Andrej Prvozvani

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg prisustvovao je, uz čelnike opštine Voždovac i veliki broj Voždovčana, a posle liturgije ulicama je krenula svečana litija od Hrama do zgrade Opštine Voždovac.

Litiju su predvodili izaslanik Patrijarha srpskog Irineja vladika Atanasije Rakita i predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić sa svojim saradnicima. U holu Opštine sveštenici Hrama obavili su obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita uz prisustvo brojnih građana i gostiju.

Za bogat kulturno-umetnički program pobrinulo se KUD „Radost“ iz Rakovica sela.

Povodom slave i završetka uspešne poslovne godine u hotelu ”M” Opština Voždovac organizovala je prijem i ručak za prijatelje i poslovne saradnike.

Inače, u pravoslavlju se 13. decembra obeležava spomen na jednog od dvanaestorice apostola Hristovih, Andreja, brata svetog Petra. On je nebeski pokrovitelj Rusije, Škotske, Španije, Grčke, Sicilije, gradova Napulja, Ravene, Bordoa i drugih. Negde ga uzimaju za zaštitnika ribari i trgovci ribom, rudari, mesari. Nekada su današnji dan slavili kotlari i nožari kao svoju esnafsku slavu.

Pojedine srpske porodice ga proslavljaju kao krsnu slavu. Srpska kraljevska porodica Karađorđević ga je uzela za zaštitnika svoga doma.

Ovaj apostol potiče sa Genisaretskog jezera. Pre nego što je prvi krenuo za Hristom, otud prvozvani, bavio se ribolovom. Nakon Hristovog vaskrsenja posvetio se misionarenju. Po predanju u tu svrhu boravio je u predelima oko Crnog mora, u Trakiji, Epiru, na Peloponezu, čak do južne Rusije. U takvoj jednoj misiji, u gradu Patrasu, bio je osuđen na smrt. Razapet je na krst u obliku ćiriličnog slova H, koji se i naziva Andrejevim krstom. U nekim evropskim zemljama od davnina mu se moli za bračno posredovanje, za sreću u braku, protiv bolesti vena, gihta itd.

Carigradska patrijaršija ga, od svojih početaka, slavi kao svoga patrona. Tu su se nalazile i njegove mošti, koje su kasnije krstaši preneli u Italiju.

U našem narodu se veruje da će, ako padne sneg na ovaj dan, biti rodna godina.

Поделите вест: