OBILAZAK FRUŠKOGORSKIH MANASTIRA

Opština Voždovac ne zaboravlja svoje najstarije sugrađane! S tim u vezi stanari Doma penzionera Voždovac u Kačarskoj ulici, njih pedesetak, bili su u ponedeljak, 4. oktobra 2010. godine, u poseti fruškogorskim manastirima.

Naši najstariji sugrađani prvo su posetili manastir Jazak koji se nalazi na južnim padinama Fruške Gore blizu Vrdnika na kraju istoimenog sela. Mesna legenda govori da je Jazak dobio svoje ime po tome, što se samo mesto nalazi između dva brda, pa stoga podseća na jazbinu. To je najmlađi od svih fruškogorskih manastira – građen je od 1736. do 1758. godine. Sa leve strane, kada se ulazi u manastirsko dvorište, nalazi se izvor sa vodom za koju se smatra da je lekovita. Današnji Jazak je posle Drugog svetskog rata, kada je bio u veoma lošem stanju, pretvoren u ženski. U njemu se nalaze mošti sv. Cara Uroša, čiji je kult, vekovima snažan na prostoru Karlovačke mitropolije. One su vraćene u Jazak 22. septembra 2001.

Posle Jazka penzioneri su posetili i manastir Ravanicu u Vrdniku. Osim dela moštiju kneza Lazara, manastir poseduje još i mošti svete velikomučenice Anastasije (III vek), svetinje sa Hristovog groba, deo moštiju sv. Teodora Tirona. Nakon ručka u restoranu „Mines“ penzioneri sa Voždovca obišli su, na kraju, i manstir Novo Hopovo. To je jedan od najlepših manastira na Fruškoj gori. Prvi put se pominje 1541. godine. Manastir Novo Hopovo se nalazi nedaleko od Iriga. U ovom manastiru se zamonašio i neko vreme boravio Dositej Obradović, jedna od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i obrazovanja druge polovine XVIII i početka XIX veka. Novo Hopovo je negovalo kult sv. ratnika Teodora Tirona i u njemu se danas ispred oltara u jednom, velikom kivotu čuvaju njegove mošti.

Celokupnu akciju obilaska fruškogorskih manastira za naše najstarije sugrađane ogranizovala je Ljiljana Malušić, pomoćnik predsednika opštine Voždovac. Celokupan jednodnevni obilazak naših svetinja i autobuski prevoz obezbedila je opština Voždovac. Donacija – dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac i Ljiljana Malušić, pomoćnik predsednika opštine.

Поделите вест: