DA SE NE ZABORAVI

Uz prisustvo velikog broja građana državna komemoracija u Spomen – parku „Jajinci” održana je u subotu, 2. oktobra 2010. godine, u znak sećanja na 127.000 ubijenih rodoljuba na tom stratištu. Na mestu najvećeg stradanja u našoj državi tokom Drugog svetskog rata vence su položili delegacija vlade Srbije predvođena premijerom dr Mirkom Cvetkovićem, delegacija Generalštaba Vojske Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milojem Miletićem, predstavnici Grada Beograda, rukovodstvo opštine Voždovac na čelu sa dr Draganom Vukanićem, predsednikom te gradske opštine, delegacija SUBNOR-a, predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji, vojni izaslanici stranih ambasada u Beogradu i dr. Premijer Srbije dr Mirko Cvetković rekao je da je sećanje na te žrtve poruka našem vremenu i opomena šta može da se dogodi kada se zaboravi da su ljudi jednaki pred zakonom i da im jednako pripadaju sva prava.

Danas obnavljamo obavezu da mlade generacije vaspitavamo u duhu nenasilja, tolerancije i pravde, spremnosti na poštovanje razlika, na zajednički život i saradnju. Naša obaveza prema stradalima, prema prošlosti i prema budućnosti je da učinimo sve da se zločini više nikada ne dogode. Zločin koji se dogodio u Jajincima je velika istorijska opomena i obaveza da se istraje u borbi protiv fašizma, ideologije mržnje, zla i nasilja – istakao je Cvetković.

Predsednik republičkog odbora SUBNOR-a Srbije general u penziji Slavko Popović naglasio je da je neuništivo kolektivno sećanje na mesta umiranja, stradanja i patnji, među kojima je i logor u Jajincima.

Mislili smo da je fašizam prošlost, a neofašizam se pojavio u novom obliku. Obaveza je države da se tome odupre – poručio je Popović.

Nakon ceremonije polaganja venaca, izvedena je koreodrama “Rekvijem za izgubljeni grad”, inspirisana stihovima Branka Miljkovića, realizovana u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Prethodno je dr Vukanić sa svojim savetnikom Vladom Sekulićem položio venac kod Spomen ploče ispred ulaza u Vojnu akademiju Vojske Srbije na čijem zemljištu se nalazila bivša zgrada koncentracionog logora „Banjica“. Tom prilikom predsednik opštine Voždovac izrazio je žaljenje što se obeležavanju ovakvih događaja ne poklanja više pažnje.

Na komemoraciji u Jijincima pored dr Dragana Vukanića, predsednika opštine Voždovac, bili su još i Vlado Sekulić, savetnik predsednika opštine, Aleksandar Savić, član opštinskog veća i Branislav Dragović, načelnik Odeljenja za finansije, privredu, društvene delatnosti i planiranje.

Na osnovu postojeće dokumentacije i podataka zvaničnih okupatorskih organa u Stratištu Jajinci pogubljeno je oko 127.000 rodoljuba i to 80.000 iz koncentracionog logora „Banjica“ i 47.000 iz koncentracionog logora „Staro sajmište“. Do 1. oktobra 1943. godine neprijatelj je naredio i izvršio spaljivanje 68.000 tela zakopanih u rakama, a to spaljivanje je nastavljeno i kasnije. To je bilo najveće stratište na prostoru Srbije.

Поделите вест: