KOMEMORATIVNO OKUPLJANJE U JAJINCIMA

spomen park jajinci1Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na strelištu u Jajincima u Beogradu tokom Drugog svetskog  rata biće održana u subotu, 2. oktobra 2010. godine. Prvi deo komemoracije održaće se na ulazu u Vojnu akademiju Vojske Srbije, kod kapije broj 2 (ulica Pavla Jurišića Šturma broj 33) na čijem zemljištu se nalazi bivša zgrada koncentracionog logora Banjica. Okupljanje učesnika je od 8:30 do 9:30 časova, a polaganje venaca i odavanje pošte streljanim rodoljubima kod Spomen ploče na ulazu u bivši logor je u 9:30 časova. Drugi deo komemoracije organizuje Vlada Republike Srbije kod Spomen kompleksa Jajinci sa početkom u 11:00 časova. Predsednik Vlade Republike Srbije dr Mirko Cvetković predvodiće državnu komemoraciju kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici Republike Srbije, Grada Beograda, Opštine Voždovac, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od trideset država, veliki broj ratnih veterana, nosioci najviših vojnih odlikovanja, zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji. Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima obratiće se predsednik Republičkog odbora SUBNOR Srbije general u penziji Slavko Popović i predsednik Vlade Republike Srbije dr Mirko Cvetković.

U koreodrami pod nazivom „Rekvijem za izgubljeni grad“, inspirisanoj stihovima Branka Miljkovića, a realizovanoj u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, učestvovaće dramski umetnici Nebojša Dugalić i Boris Pingović, baletski umetnici Nina Krluč, Elena Gromilić, Jelena Ćosić, Tamara Martinović, Milica Pavlović, Igor Naumoski, Milan Gromilić, Nebojša Gromilić, Uroš Petronijević i Ivan Mileusnić, muzički umetnici Natalija Delević (violončelo), Branka Ivanović (kontrabas) i Miloš Dragić (bas klarinet), vokalni solisti Ivana Klarić, Sofija Škorić i Tamara Radičević. Koreograf: Snežana Vesković Zablaćanski, kompozitor: Miroljub Aranđelović Rasinski, scenario i režija: Marija Bišof.

Po svom značaju, državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima predstavlja najveće okupljanje takve vrste  u Srbiji  2010. godine.

Državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svetskog rata, već i istinska prilika da se sa najvećeg mesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji.

Polazeći od toga, Vlada Republike Srbije i Opština Voždovac upućuju poziv građanima da se u dostojanstvenom miru priključe komememorativnom okupljanju u Jajincima.

Поделите вест: