IZLOŽBA U „ADLIGATU“ ZA PREDSTAVNIKE SAVEZA SLEPIH SRBIJE

Međunarodni dan slepih i slabovidih koji se u svetu obeležava 15. oktobra na poseban način obeležen je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT“. Želeći da predstavnicima Saveza slepih Srbije i biblioteke “Dr Milan Budimir” približi mnogobrojne značajne predmete i knjige koje imaju istorijsku važnost i umetničku vrednost, ali su i specifični po načinu ili materijalu od kojeg su izrađeni, predsednik Udruženja Viktor Lazić izneo je mnoštvo interesantnih eksponata kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa njima.

Tako je, okupljenima, predstavljena budistička cilindrična knjiga koja, kako kažu, ima magijsku moć i molitve koje su zapisane u njoj, na papiru uvijenom u cilnidar, ne moraju da se izgovaraju već je prema verovanju dovoljno da se cilindar vrti da bi reči molitve bile „oslobođene“.

Veliku pažnju je izazvala i knjiga iz Kine ispisana na lestvicama koje se čitaju „u cik-cak“ i koja se razmotava do dužine od nekoliko metara, kao i knjige čiji su listovi izrađeni od pirinča, svile ili slonovog izmeta.

Među predmetima koji se nalaze pod staklom kako ne bi došlo do oštećenja, a koje su ovog puta bile dostupne, našle su se i figure čudovišta napravljene od kosti koje Eskimi- Inuiti prave za igru, za obrede ili kao kućne ljubimce. Zanimanje su izazvale i mačeta iz Amazonije sa glavom pirane i zaštitnim krznom, drvena pernica jednog kineskog pisca, budistička knjiga koja se čita bez prekida i slika napravljena od kanapa.

Jedan od najvažnijih pravnih artefakata iz 6. veka p.n.e, zapravo njegova replika nalazi se u Muzeju knjige i putovanja udruženja „ADLIGAT“. To je Kirov cilindar, ili povelja o ljudskim pravima iz vremena kada je Kir veliki, osnivač Ahmedinskog carstva osvojio Vavilon. Povelja je ispisana klinastim pismom, na akadskom jeziku, na glinenom cilindru dužine 23 cm i širine 11 cm i  predstavlja ilustrativan primer politike verske tolerancije i uspostavljanja pravedne vlade u jednom periodu daleke prošlosti.

Opština Voždovac organizovala je posetu za predstavnike Saveza slepih Srbije i biblioteke “Dr Milan Budimir”, a Udruženje „ADLIGAT“ je pripremilo izložbu neobičnih i nesvakidašljih predmeta i knjiga.

Podelite vest: