ИЗЛОЖБА У „АДЛИГАТУ“ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ САВЕЗА СЛЕПИХ СРБИЈЕ

Међународни дан слепих и слабовидих који се у свету обележава 15. октобра на посебан начин обележен је у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ“. Желећи да представницима Савеза слепих Србије и библиотеке “Др Милан Будимир” приближи многобројне значајне предмете и књиге којe имају историјску важност и уметничку вредност, али су и специфични по начину или материјалу од којег су израђени, председник Удружења Виктор Лазић изнео је мноштво интересантних експоната како би посетиоци могли да се упознају са њима.

Тако је, окупљенима, представљена будистичка цилиндрична књига која, како кажу, има магијску моћ и молитве које су записане у њој, на папиру увијеном у цилнидар, не морају да се изговарају већ је према веровању довољно да се цилиндар врти да би речи молитве биле „ослобођене“.

Велику пажњу је изазвала и књига из Кине исписана на лествицама које се читају „у цик-цак“ и која се размотава до дужине од неколико метара, као и књиге чији су листови израђени од пиринча, свиле или слоновог измета.

Међу предметима који се налазе под стаклом како не би дошло до оштећења, а које су овог пута биле доступне, нашле су се и фигуре чудовишта направљене од кости које Ескими- Инуити праве за игру, за обреде или као кућне љубимце. Занимање су изазвале и мачета из Амазоније са главом пиране и заштитним крзном, дрвена перница једног кинеског писца, будистичка књига која се чита без прекида и слика направљена од канапа.

Један од најважнијих правних артефаката из 6. века п.н.е, заправо његова реплика налази се у Музеју књиге и путовања удружења „АДЛИГАТ“. То је Киров цилиндар, или повеља о људским правима из времена када је Кир велики, оснивач Ахмединског царства освојио Вавилон. Повеља је исписана клинастим писмом, на акадском језику, на глиненом цилиндру дужине 23 цм и ширине 11 цм и  представља илустративан пример политике верске толеранције и успостављања праведне владе у једном периоду далеке прошлости.

Општина Вождовац организовалa је посету за представнике Савеза слепих Србије и библиотеке “Др Милан Будимир”, а Удружење „АДЛИГАТ“ је припремило изложбу необичних и несвакидашљих предмета и књига.

Поделите вест: